Er is een toename van het aantal mogelijkheden in 3D-printen. Of het nu in kunststof, beton, metaal of zelfs levend weefsel is. YKE en KST willen je een glimp laten zien van de mogelijkheden en inzicht geven in de wereld van 3D-printen tijdens het 3D printing symposium.

Als onderdeel van het 3D printing symposium, organiseert YKE een excursie naar de TU/e waar assistant professor Rob Wolfs ons mee zal nemen in de wereld van het 3D betonprinten, ofwel 3DCP (3D Concrete Printing).

De 'kingsize' 3D betonprinter die objecten van 11 meter lang, 5 meter breed en 4 meter hoog kan printen, staat in een van de vele laboratoria in het gebouw van de faculteit Bouwkunde op de TU/e Campus. Sinds de bouw in 2015 is er al veel onderzoek gedaan naar het optimaliseren van 3D betonprinten, denk aan: aanpassingen aan het mengsel (ook cementvervangers en composieten), de snelheid van het printen, mondstukken en manier van 'stacken'. Op dit moment heeft de 3DCP al meerdere mooie projecten voltooid en is hard op weg om samen met de bouw en infrasector te zoeken naar nieuwe, groene en effectieve manieren om te bouwen. Rob Wolfs vertelt meer over waar het onderzoek ooit is begonnen en waar ze nu staan en geeft je alle ins en outs in een van de voltooide 3DCP projecten.

De excursie draagt bij aan inzicht in mogelijkheden van nieuwe materialen in de wereld van 3D printen en brengt je een stap dichter bij het winnen van onze prijs van € 500 euro in de KIVI 3D printing design challenge. Opgeven voor de challenge, kan hier.

Interessante links:

 

Programma

 -  uur Presentatie 3DCP (algemeen en 1 project)
 -  uur Rondleiding door het lab en bij de 3D betonprinter