Oslo heeft binnenkort een wereldprimeur met het draadloos opladen van elektrische taxi's. Taxistandplaatsen in de Noorse hoofdstad krijgen inductieplaten, waarmee de elektrische taxi’s draadloos kunnen opladen terwijl de chauffeurs op klanten wachten. Het stadsbestuur hoopt hiermee de elektrificatie van de taxi’s te versnellen. In 2023 moeten alle taxi’s in Oslo elektrisch zijn.

Volgens een persbericht van de initiatiefnemers is de laad-infrastructuur het grootste probleem waar taxichauffeurs met elektrische auto’s nu mee te maken hebben.

Het zou te lang duren om een laadpaal te vinden en te moeten wachten totdat de auto is opgeladen.

Het snelladen m.b.v. de inductieplaten kunnen dit probleem verhelpen, de taxi’s behoeven alleen maar naar de plaat te rijden. Het laden begint dan automatisch. Dit staat de taxichauffeurs toe om te laden op een locatie op de locaties waar deze al staan te wachten en waar de klanten komen, aldus het persbericht.

Voor de taxistandplaatsen werkt het stadsbestuur samen met energiebedrijf Fortum en inductiespecialist Momentum Dynamics.

De partijen geven nog niet aan hoeveel inductieplaten er komen. Wel zeggen ze dat het laden met maximaal 75 kW gebeurt.

Voor het draadloze laden moeten de taxi’s eerst worden voorzien van een ontvanger.

De inductie-techniek (onder meer bekend van elektrische tandenborstels) bestaat al langer. Voor een verdere uitleg Draadloos opladen

Het artikel uit de De Ingenieur geeft de werking weer:Inductief-opladen breekt record.

BMW levert deze sinds vorig jaar bij zijn elektrische auto's, ook in Nederland.

Van een doorbraak is echter nog geen sprake omdat de technologie nog wat haken en ogen heeft. Zo gaat het laden met een snoer en een stekker beduidend sneller dan het contactloos laden.