ElaadNL heeft in samenwerking met de netbeheerders nieuwe aansluitspecificaties (versie 2.1) ontwikkeld. Deze nieuwe aansluitspecificaties voor laadpalen zijn nu gepubliceerd op de website van ElaadNL. In de nieuwe specificaties is meer aandacht voor de draadloze verbinding (dempingseis) met de laadpalen. Het op afstand uitlezen van de laadpaal is essentieel voor zaken zoals Smart Charging en Slimme Meter Allocatie (SMA).

De nieuwe aansluitspecificaties gelden vanaf 1 september 2020 voor laadpalen (met een netaansluiting t/m 3x80A) die vanaf dat moment gekeurd worden. De dempingseis van 8 dB moet worden aangetoond door de laadpaalfabrikant door middel van een onderzoeksrapport. Vanaf 1 januari 2021 gelden ze voor alle laadpalen die nieuw geplaatst worden. De nieuwe eisen gelden dus niet voor laadobjecten die zijn geplaatst vóór 1 januari 2021.

Geen externe antenne

In de aansluitspecificaties 2.0 staat een externe antenne als oplossing genoemd. Uit onderzoek blijkt dat er veel vraagstukken zijn omtrent beheersbaarheid, verantwoordelijkheid van defecten en bijkomende kosten. De kans op defecten en gevolgschade, zoals waterlekkage of vandalisme, is relatief groot bij het gebruik van een externe antenne. Daarom wordt de externe antenne niet meer als geschikte oplossing geaccepteerd.

Download de vernieuwde aansluitspecificaties

Deze wijziging is opgenomen in de vernieuwde aansluitspecificaties, versie 2.1. De gewijzigde eisen met betrekking tot connectiviteit van de slimme meters in de aansluitspecificaties 2.1 zijn onderling afgestemd tussen de netbeheerders (via Netbeheer Nederland). De aansluitspecificaties zijn te downloaden via: http://www.elaad.nl/aansluitspecificaties/.

Meer weten over de nieuwe specificaties of over het certificeren van een nieuw laadobject? Neem contact op met Gerben Spies via gerben.spies@elaad.nl.

ElaadNL publiceert nieuwe aansluitspecificaties