De bouw van het 103 megawattpiek (MWp), 117 ha grote Zonnepark Midden Groningen is officieel gestart. Op woensdag 13 februari sloegen wethouder Jaap Borg van de gemeente Midden Groningen en gedeputeerde Nienke Homan van de provincie de eerste paal in de grond. Het 117 ha grote zonnepark komt aan de rand van Hoogezand-Sappemeer, ten noorden van de A7. Chint Solar is de ontwikkelaar van het zonnepark. Eind 2019 is zonnepark Midden Groningen klaar en wordt dan direct aangesloten op het elektriciteitsnet. De benodigde capaciteit hiervoor is vorig jaar al vastgelegd. Het zonnepark is één van de grootste zonneparken die dit jaar in Nederland wordt gebouwd.

De bouw Zonnepark Midden Groningen van 103 MWp is gestart  

De bouw van het 103 megawattpiek (MWp) en 117 ha grote Zonnepark Midden Groningen is officieel gestart, nadat de omgevingsvergunning op 13 november 2018 is goedgekeurd door de Raad van Sate.

Stroom voor ruim 32.000 huishoudens

Het zonnepark met 430.000 zonnepanelen zal de komende 30 jaar meer dan 1639 kiloton CO2  compenseren. En met een vermogen van 103 megawattpiek (MWp) kan het zonnepark jaarlijks ruim 32.000 huishoudens van elektriciteit voorzien. Dat zijn meer huishoudens dan alle huishoudens in de gemeente Midden Groningen bij elkaar.Wethouder Jaap Borg: “De gemeente Midden Groningen is blij dat de bouw van Zonnepark Midden Groningen is gestart. De komst van het zonnepark is een mijlpaal voor de energietransitie in deze regio en in Nederland”. Gedeputeerde Nienke Homan benadrukt het belang voor de provincie Groningen: “Steeds meer huishoudens en bedrijven vragen om lokaal geproduceerde, duurzame energie. Een groot zonnepark als Midden Groningen voorziet in die vraag. Daarmee wordt dit gebied aantrekkelijker voor bedrijven die willen overstappen op groene energie.”

Realisatie zonnepark

In 2016 heeft Chint Solar de projectrechten voor Zonnepark Midden Groningen van Powerfield overgenomen. In afstemming met TenneT gaat Chint Solar het eerste zonnepark in Nederland bouwen dat aansluit op het TenneT-hoogspanningsnet. Voor de bouw van het zonnepark werkt Chint Solar samen met ervaren aannemers. Goldbeck Solar en Greencells bouwen de stellages en plaatsen de zonnepanelen. ABB Nederland bouwt het 33/110 kV onderstation bij het zonnepark en het lokale bedrijf Alsema zorgt in voor de aansluiting op het hoogspanningsnet bij het onderstation in Kropswolde. Diederik Apotheker, Head of Business Development van Chint SolarNederland: “We bedanken alle belanghebbende voor hun bijdrage en medewerking aan dit zonnepark. Zonder hen zouden we dit zonnepark niet kunnen bouwen.”

Landschapsontwerp samen met omwonenden

Chint Solar heeft samen met omwonenden een landschapsontwerp gemaakt om het zonnepark zo goed mogelijk in de omgeving in te passen. Er komt een groenstrook tussen de woningen en het zonnepark. Deze groenstrook krijgt verschillende zones met grasvelden, bloemenvelden, bosschages en een parkje. Met deze inrichting is het voor vogels, vlinders en wild een prettige plek om te verblijven. 

Derde Zonnepark van Chint Solar in Nederland

Zonnepark Midden Groningen is het derde zonnepark van Chint Solar in Nederland. In 2017 en 2018 opende Chint Solar al met succes twee zonneparken in Veendam en Medemblik. Ook de komende jaren zal Chint Solar werken aan de ontwikkeling van zonneparken in Nederland. Hiervoor werkt Chint Solar nauw samen met gemeenten, provincies, lokale partijen en omwonenden.

Download hier het landschap ontwerp