CEO-lecture: ir. Mel Kroon (TenneT)

Op 27 maart vond er weer een CEO-lezing plaats op de TU Delft. Deze keer kwam de CEO van TenneT, ir. Mel Kroon, een presentatie geven over zijn loopbaan en zijn visie op de huidige energiemarkt.

Mel Kroon was benaderd naar aanleiding van een interview in de krant, waarin hij zich bovenal een techneut noemt. In 1982 is Kroon namelijk afgestudeerd aan de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaartechniek in Delft. Hierna is hij lange tijd werkzaam geweest bij Fokker Aircraft. Zijn werkzaamheden waren in eerste instantie erg technisch georiënteerd, maar richten zich langzaam steeds meer op de managementkant, zeker na het doen van een MBA. Na 12 jaar bij Fokker vertrok Kroon naar Hooge Huys – Reaal waar hij naar eigen zeggen een veel breder beeld kreeg van het bedrijfsleven.
 
Zijn huidige positie als CEO van TenneT heeft hij sinds 2002. TenneT, met de Nederlandse staat als 100% aandeelhouder, is de enige elektriciteitstransporteur in Nederland en verzorgt ook de elektriciteitsvoorziening in grote delen van West-Duitsland. De belangrijkste taken zijn het aanleggen van het elektriciteitsnet, het onderhoud hiervan en uiteraard de distributie van energie. Ondanks gebrek aan concurrentie is er wel de streef naar kwaliteit en efficiëntie, welke mede door een toezichthouder gecontroleerd worden. Onder Kroon is het vermogen van TenneT vertwintigvoudigd en het aantal werknemers vertienvoudigd. Zelf noemt hij vooral de sociale verantwoordelijkheid een grote uitdaging.
In zijn eerste jaren beheerde TenneT vooral netwerken op land. Sinds de Europees opgelegde eisen om meer groene energie te gebruiken, zijn daar ook netwerken op zee bijgekomen. Gigantische converteerstations op zee ontvangen energie van de windmolens om die vervolgens via kabels te transporteren naar land. De technische achtergrond van Kroon komen bij beslissingen over deze technische uitdagingen zeer goed van pas. Hij is dan ook erg tevreden met zijn studiekeuze en raadde alle aanwezige studenten aan om zoveel mogelijk technische kennis op te doen tijdens hun studie. Daarnaast gaf hij meerdere adviezen voor studenten tijdens hun carrière. Zo is in zijn visie internationale ervaring en kennis over niet-technische markten erg belangrijk.

Na de presentatie was er ruim de tijd om specifiekere vragen over TenneT te stellen en om Kroon uit te horen over zijn visie op allerlei andere zaken. Als afsluiting van de middag was er een borrel. Naast Kroon waren daar nog drie werknemers van TenneT aanwezig, waaronder twee young professionals. Dit gaf de mogelijkheid om het met voormalige TU-studenten te hebben over hun ervaringen tijdens hun eerste jaren in de arbeidsmarkt en om te vragen naar hun ervaringen bij TenneT. De borrel was een geslaagde afsluiting van een geslaagde middag. De reacties op zowel de presentatie van Kroon als de informele borrel met de young professionals waren erg positief. De presentatie was duidelijk, inspirerend en werd erg enthousiast gebracht. Als organisatie vonden wij ook deze lezing in de CEO-reeks daarom weer zeer geslaagd. De volgende CEO-lezing staat alweer gepland en wel met Ron de Mos van CGI NL op 14 mei 2014!

Omschrijving

Ir. J.M. (Mel) Kroon is CEO van TenneT. Na te zijn afgestudeerd bij luchtvaart- en ruimtevaarttechniek aan de TU Delft, is hij onder andere vicevoorzitter bij SNS Reaal en directeur marketing bij Fokker Aircraft geweest. Tijdens de lezing zal dhr. Kroon ingaan op zijn loopbaan en de keuze die hij hierin heeft gemaakt. Hierna zal er uitgebreid de gelegenheid zijn om vragen te stellen.

In English:
Before his current position at TenneT Mel Kroon was, inter alia, Director Marketing at Fokker Aircraft and Vice President at SNS Reaal. Mel is a TU Delft alumnus (faculty AE). Learn about his career path, his view on the energy sector and ask him about recent activities of TenneT in Germany!

Spreker(s)

Ir. J.M. Kroon

Locatie

TU Delft, faculteit EWI, zaal Pi

Organisator

KIVI Students Delft

Naam en contactgegevens voor informatie

Harm IJsseldijk namens KIVI Students Delft

h.ijsseldijk@kivi.nl

Inschrijven voor leden

Inschrijven