Bedrijfsbezoek Quooker

Een idee bedacht tijdens een vergadering van Unilever, die nu bijna 30 jaar later uit is gegroeid tot een product dat keukens over de hele wereld gaat veroveren. Dat is de kraan van Quooker. Met als thema de Maakindustrie middels continu innoveren hebben KIVI-leden een inspirerende middag bij het familiebedrijf gehad.

In de ontvangsthal was een prachtige muur te bewonderen van de tijdlijn van het bedrijf Quooker, vanaf de ingeving die dhr. Peteri in 1970 kreeg tot aan het nieuwste product, de Cube. “Het verhaal van de Quooker is eigenlijk voor iedere ingenieur een jongensdroom” sprak Bas Hermanns alle geïnteresseerden toe die vandaag naar Ridderkerk waren gekomen. In een interessante presentatie vertelde de gastheer over het hele innovatieproces die Quooker heeft doorgemaakt. Van de design facetten tot aan de technische uitdagingen die vooral in de beginjaren belangrijk waren.

Met alle kennis van het product in het hoofd konden we aanschouwen hoe het maakproces er in de bedrijfshal uit zag. In groepen van 5 à 6 personen werd een rondleiding gegeven. Vanwege de sterke groei die Quooker meemaakt is ook de lay-out van productiehal continu in beweging. Verschillende productielijnen waren sterk georganiseerd om de assemblage optimaal te laten verlopen.

Als afsluiter werd er nog een inkijkje gegeven in de ontwikkeling van productietechniek bij Quooker. Jan van Reede gaf een aantal mooie voorbeelden over hoe Quooker vraagstukken omtrent het productieproces weet op te lossen. Ook het publiek liet van zich horen wat een boeiende discussie teweeg bracht. Onder het genot van een hapje en drankje konden alle gedachten nog eens worden uitgewisseld. Voor de leden van KIVI was dit een zeer interessante middag bij het mooie innovatie bedrijf Quooker B.V.

 

Bram van Bruggen,
11 oktober 2019


In de periode 2015-2018 hebben wij middels excursies en twee symposia aandacht besteed voor het terughalen van Maak Industrie naar Nederland, het z.g. ReShoren.
Nu vragen wij uw aandacht voor een voorbeeld van zeer innovatief Nederlands ondernemerschap in de Maakindustrie,  -Quooker-,  een bedrijf dat zich door continu product vernieuwen met Nederland wil blijven verbinden; ‘OnShoring’ dus.  Zeer recent vroeg Quooker weer via een mediacampagne  aandacht voor haar laatste nieuwe product features.


Anders dan bij het ontwikkelen van App’s, kan echte product innovatie vaak een lang en moeizaam proces zijn. De lange weg naar de huidige Quooker activiteit is daar een schoolvoorbeeld van.
In de Quooker komen veel aspecten van product ontwikkeling tezamen, zoals stroming- en warmte leer, fijn mechanica, materiaalkunde, elektronica, ergonomie, design for  fabrication and installation en ga zo maar door.
De heer Peteri sr. startte begin jaren zeventig in de garage van zijn woonhuis met de ontwikkeling van dit door hem bedacht concept. Een tiental jaren later werden de eerste producten op de markt gebracht.

Tegenwoordig zetten twee zonen Peteri het bedrijf van hun vader zeer voortvarend voort, zij zullen daartoe hun beleid toelichten.

Wij hebben onze Gastvrouwe gevraagd om tijdens dit bezoek vooral aandacht te besteden aan de redenen voor ‘OnShoring’ in Nederland. In dit bijzondere geval is er gevraagd om aandacht te geven aan het vaak moeizame innovatie proces dat aan het succes van de heer Peteri sr. vooraf ging. Dit als les en aansporing voor jonge technici om de stap naar uitvinder zeker niet te mijden, maar vooraf wel te wijzen op de volharding en de grote offers die men bereid moet zijn om daarvoor op te brengen.

 Check de stelling: “Off shoring van Maakindustrie is doorgaans een teken van onmacht”

Start: 14.00 uur
- Introductie bedrijf Quooker
- Toelichting product concept en productprogramma
- Overzicht van het Product innovatieproces
- Motivatie OnShoring
- Organisatie van het productie proces
- De marketing van de Quooker
Rondleiding in productie en warehousing
Afsluiting met borrel: 17.00 uur

Gastvrouwe: mevrouw Isabel Salomons

Programma

 -  uur inloop
 -  uur bedrijfsbezoek