Het Defensie CBRN Centrum (www.dcbrnc.nl) is in 2012 opgericht als onderdeel van het Genie Opleidings- en Trainingscentrum (OTCGenie) op aanwijzing van het Ministerie van Defensie en het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

Het interdepartementale karakter wordt met name bepaald door de aanwezigheid van het Nationaal Trainingscentrum CBRN. CBRN-specialisten verzorgen daar mono- en multidisciplinaire trainingen voor de brandweer, politie, GGD/GHOR en defensie. Ook worden trainingen gegeven aan internationale defensieonderdelen. Om optimaal invulling te geven aan de multidisciplinaire trainingen zijn er naast defensiemedewerkers ook personeel van politie, brandweer, GGD/GHOR, NFI, en TNO werkzaam. Voor deze trainingen zijn op het terrein verschillende settings aanwezig om te trainen. Voorbeelden zijn een compleet metrostation, een ingestort huis, een opslagloods, een ontsmettingsstaat en een oefenhuis met een bioscoop, ziekenhuis, vliegtuig etc.
Er kan gebruik gemaakt worden van simulantia voor strijdmiddelen, oefenmunitie, traangas en radioactieve bronnen. Ook zijn er leermiddelen ter beschikking als speciale voertuigen, kledingsets, wapens en explosieven te simuleren. Verder is er expertise op het gebied van radioactieve, chemische biologische en nucleaire incidenten inclusief monstername en ontsmetting van mensen en materieel.

Het Defensie CBRN Centrum bestaat verder uit een Defensie Expertise Centrum CBRN (DEC CBRN) met militaire CBRN specialisten uit de gehele krijgsmacht en uit Belgiƫ en Duitsland. Een CBRN School die zorg draagt voor militaire en civiele CBRN-opleidingen. En een CBRN Respons Eenheid (CBRN RE) dat elke dag van het jaar 24/7 gereed staat om bij nationale incidenten civiele hulpdiensten te ondersteunen met Advies & Assistentie- en verkenningscapaciteit. Deze eenheid zet indien nodig ook de militaire CBRN ontsmettingseenheden in.

De inleiding zal verzorgd worden door luitenant-kolonel drs. D.J. Broman EMSD, Commandant Defensie CBRN Centrum

Contactpersoon voor deze activiteit binnen Bouw- en Waterbouwkunde Zuid is Ton Stalpers (a.stalpers@ziggo.nl)

Programma

 -  uur Ontvangst
 -  uur Inleiding
 -  uur Rondleiding
 -  uur Afsluiting