Het bestuur van KIVI-afdeling Bouw hield een excursie naar Holland Composites te Lelystad op donderdag 13 februari 2020. Er waren 29 deelnemers.

Omschrijving

Wie het Stedelijk Museum in Amsterdam bezoekt, is ongetwijfeld onder de indruk van de enorme blikvanger; een strakke, witte gevel van composiet die door de Amsterdammers inmiddels is omgedoopt tot ‘de badkuip’. Het is onderdeel van de nieuwbouw van het museum in opdracht van de stad Amsterdam.

De ‘badkuip’ is uitgevoerd in composiet. Maar waarom eigenlijk? Dat werd op deze middag duidelijk. Sprekers van Benthem Crouwel Architects, Solico Engineering en Holland Composites gaven een unieke kijk achter de schermen van dit imposante project en andere cases. De middag stond in het teken van composiet en wat de voordelen zijn van deze toepassing binnen de architectuur.

Na de rondleiding in de fabriek, werd de middag afgesloten met een hapje en een drankje en gelegenheid om te netwerken.

Programma

14:30 uur  Inloop en ontvangst bij Holland Composites.

15:00 uur  Welkomstwoord.

15:10 uur  Toelichting ontwerp door Joost Vos van Benthem Crouwel Architects. Joost legde uit hoe het huidige ontwerp tot stand kwam en waarom zij gekozen hebben voor een composiet gevel.

15:50 uur  Toelichting engineering door Eric van Uden en Coen Meerbach van Solico Engineering. Eric en Coen legden uit op welke wijze de gevel geengineerd en gekeurd is. Verder gingen zij in op de uitdagingen van en oplossingen met composiet.

16:30 uur  Toelichting productie en realisatie door Sven Erik Janssen van Holland Composites. Sven legde uit hoe de gevel geproduceerd is en welke specifieke uitdagingen er bij het Stedelijk Museum opkwamen.

17:10 uur  Rondleiding door fabriek Holland Composites.

17:30 uur  Napraten met een hapje & drankje.