Klik hier voor de film van het interview met Carel Weeber.

Op initiatief van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIVI) en in samenwerking met Het Delftsch Bouwkundig Studenten Gezelschap “Stylos” en ontwerpersvereniging Delft Design worden er een drietal interviews georganiseerd met drie ‘éminences grises’ uit de bouwkunst. Deze lezingen lopen parallel aan een aantal lezingen waarin jonge startende ontwerpers met als thema ‘Future Makers’, hun visie geven op de gebouwde omgeving. Veertig jaar geleden waren deze sprekers de ‘Future Makers’ van hun tijd.

Op 21 februari starten we met een interview met de spraakmakende ex-architect Carel Weeber. De locatie is de Technisch Universiteit Delft, afdeling Bouwkunde, de Oranjezaal op de begane grond.

Vijftig jaar nadat hij met de boot uit Curaçao naar Nederland kwam vertrekt In 2005 ex-architect Carel (Carlos) Weeber met de pakketboot naar Curaçao om nooit meer terug te keren naar Nederland (volgens eigen zeggen). In 2006 werd hem, na zijn vertrek, de Maaskantprijs voor zijn hele oeuvre toegekend. In een twee uur durend interview kijkt hij terug op zijn werk en zijn leven. De ex-architect met zijn uitgesproken mening en met verrassende maar ook controversiële ideeën. Carel zal in retrospectief zijn leven en werk becommentariëren.  

Carel Weeber was werkzaam in het onderwijs, van hoogleraar en decaan tot afstudeermentor.  Maar ook als publicist over onderwerpen als Het Wilde Wonen en het Versteende Tentenkamp. En natuurlijk als een bekende Nederlander op TV (liefst in lange bontjas en zonnebril) en op de radio. Verder was hij medeoprichter van het Berlage instituut, Stichting Hoogbouw, voorzitter van de BNA (Bond van Nederlandse Architecten) en strijder tegen de Truttigheid in Nederland. Zijn werk start met het Prix de Rome plan van CS Amsterdam en het Osaka paviljoen in Japan (wereldtentoonstelling) i.s.m. Bakema. Andere bekende projecten zijn: de Zwarte Madonna, de Peperklip, de Vensterpolder, gevangenis de Schie, studentencomplex de Struyck, metrostations in Spijkenisse en tientallen andere projecten. In diverse samenstellingen start hij met collega’s kantoren. Zijn projecten zijn spraakmakend maar worden door het grote publiek vaak verguisd. Voorbeelden zijn de Zwarte Madonna (nu gesloopt) in Den Haag en de Peperklip, en de Schiegevangenis beide in Rotterdam. 

Deze avond belooft memorabel te worden met de meeste uitgesproken architect van Nederland uit de vorige eeuw.

Moderator: Ton Voets (voorzitter KIVI afdeling Bouw) en Sem van der Eijnde (student Bouwkunde).

Overige interviews:

- 3 april 2019 Riek Bakker in het Prinsenkwartier in Delft

- 8 mei 2019 Cees Dam, TUD afdeling Bouwkunde, Oranjezaal

Website: https://www.stylos.nl/nl/evenementen.

Informatie:

Ton Voets, telefoon 06-54312363 of per mail info@tonvoets.nl.