Follies zijn opzettelijk nutteloze gebouwen. Architect Fridjof van de Berg is geïnteresseerd in dit fenomeen en heeft al enkele keren excursies georganiseerd naar Noord-Hollandse follies. Ditmaal doet hij dit exclusief voor de KIVI-afdeling Bouw. Er staan vier projecten op het programma:

1. De Grote Sloot in St. Maartensbrug

2. De Nollen in Den Helder

3. Het Kremlin in Winkel

4. De Italiaanse Follietuin in Hoogwoud.

 

Het programma ziet er als volgt uit, waarbij de exacte tijden niet kunnen worden aangegeven:

10.00 uur Vertrek per bus vanuit het Olympisch stadion in Amsterdam (voldoende parkeergelegenheid)

11.00 uur Bezichtiging Stolpbrug St. Maartensbrug

12.00 uur Lunch in het restaurant van de Nollen

13.00 uur Rondleiding de Nollen met 2 gidsen

14.00 uur Vertrek naar Winkel

15.00 uur Bezichtiging Kremlin in Winkel

16.30 uur Vertrek naar Hoogwoud

17.00 uur Bezichtiging Italiaanse Folietuin

18.00 uur Vertrek naar Olympisch stadion

De deelnemers krijgen een door Fridjof van de Berg samengesteld boekje uitgereikt getiteld “Kronkels in de kop”.

Wil iedereen die een museum jaarkaart heeft deze s.v.p. meenemen, dit is nodig bij het project “De Nollen”.

 

DE STOLPBRUG

De 13 meter hoge Stolpbrug te St. Maartensbrug werd in 1999 gerealiseerd ter gelegenheid van het 400-jarig bestaan van de polder Zijpe, naar een idee van ontwerpster Joke Zaal. Het object is gebouwd door Prinsen Waterbouw met ondersteuning van Architectenbureau Jan Kramer. Behalve als brug is de constructie bedoeld als uitkijkpost en podium. Het zal duidelijk zijn dat het om de een op een structuur van een originele Noord-Hollandse Stolpboerderij gaat waarvan de schaal op een bijzondere wijze wordt ervaren. Het gebruikte materiaal, Azobé hout zorgt er voor dat de stolpbrug daar honderd jaar, onderhoudsvrij zal blijven staan.

DE NOLLEN

De Nollen, bij Den Helder, is een veertien hectaren groot gebied waarop een museum, een werkplaats/depot en een bezoekerscentrum is gebouwd. De werkplaats van liefst 1500 m2 is aan de binnenzijde uitgevoerd in beton en aan de buitenzijde in Cortenstaal. Ruud van de Wint heeft in 2005 de nieuwbouwplannen bedacht en de uitvoering ervan in detail getekend. Matthias Veen Architectuur heeft het ontwerp verder uitgewerkt. Najaar 2012 is gestart met de bouw. In mei 2006 is Van de Wint plotseling overleden in zijn geliefde duingebied De Nollen. Van de Wint was een levenslustig kunstenaar, bij wie de bron voor ideeën onuitputtelijk was. Voor van de Wint was niets eenduidig en hij vond dat je in de kunst misschien iets van het mysterie kon laten zien.

HET KREMLIN

Het Kremlin is de algemeen gebruikte aanduiding van een bouwwerk in de tuin van Ger Leeghwater te Winkel. Ger Leeghwater heeft met enorme toewijding het Russische Kremlin nagebouwd in zijn tuin, compleet met de karakteristieke koepels. Hij maakte daarbij gebruik van afgedankte bouwcomponenten zoals tegels, stoeppranden en stukken metaal. Een kremlin is een citadel in een stand, waarvan die aan het Rode Plein de bekendste is. In vele andere middeleeuwse Russische steden zijn echter kremlins te vinden. Zoals te zien is tijdens de excursie beschikt het plaatsje Winkel ook over een Kremlin.

DE ITALIAANSE FOLLIETUIN

Na 12 jaar verbouwen van zijn boerderij begon Chris Goedhar tmet de renovatie van zijn tuin. Een uit de kluit gewassen Trachycarpus-Fortunei (Chinese henneppalm)was de aanleiding om een muur te plaatsen om deze te beschermen tegen de wind. Al snel werd besloten om hier een “colonnade” (zuilengang) bovenop te zetten. Deze aanpassing in klassieke stijl kreeg al gauw een vervolg. Zo ontstonden er een Romeins bad, een theekoepel, een cascade (waterval) verschillende poorten en drie tempels, alles in Italiaanse stijl. Veel subtropische planten versterken dit idee. Bij een beetje mooi weer voelt de bezoeker zich een beetje in het klassieke Italië.