RIEK BAKKER  SPREEKT….

Op initiatief van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIVI) en in samenwerking met Het Delftsch Bouwkundig Studenten Gezelschap “Stylos” en ontwerpersvereniging Delft Design worden er een drietal interviews georganiseerd met drie ‘éminences grises’ uit de bouwkunst. Deze lezingen lopen parallel aan een aantal lezingen waarin jonge startende ontwerpers met als thema ‘Future Makers’, hun visie geven op de gebouwde omgeving. Veertig jaar geleden waren deze sprekers de ‘Future Makers’ van hun tijd.

Op 21 februari zijn we  gestart met een interview met de spraakmakende ex-architect Carel Weeber. Er was een grote belangstelling van bijna 200 belangstellenden in de Technisch Universiteit Delft.

Het  tweede interview uit deze reeks zal worden gehouden bij Delft Design, op de onbetwist mooiste locatie van delft, het Sint Agathaplein 4 in Delft (Prinsenkwartier). Onze gast op deze avond, 3 april 2019,  is Riek Bakker, die door haar visionair denken, een blijvende indruk heeft achtergelaten in Rotterdam en vooral bekend is geworden door haar succesvolle invulling van de ‘Kop van Zuid’ in deze stad.

In 1985 vroeg de gemeente Rotterdam Riek Bakker in de stad te komen werken als directeur Stadsontwikkeling.  Daar hoefde ze niet lang over na te denken. Onder leiding van Bram Peper werd het Nieuwe Rotterdam opgericht. Er kwam ruimte voor ruimtelijke en economische ontwikkeling van de stad. De Kop van Zuid werd aangepakt, iets wat eerder niet mogelijk was geweest.
Naast haar vaktechnische kennis en kunde, haar ervaring in omgang met politieke en bestuurlijke partijen, zette zij haar stokpaardje in: participatie. Participatie van de mensen op Zuid. De resultaten van deze enorme samenwerking waren ernaar met de Erasmusbrug als absoluut hoogtepunt. Op Koningsdag 2015 onderscheidde burgemeester Aboutaleb Riek Bakker met Ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw, met als motivatie: “zonder u, mevrouw Bakker, waren de Kop van Zuid en de Erasmusbrug er niet gekomen.”
 
Deze avond vragen we haar te vertellen over haar werk in Rotterdam, haar nieuwe visie over het Rotterdam van de toekomst met een eventuele verplaatsing  van het Feijenoord stadion naar het westelijk havengebied en haar werk als kunstschilder. Riek Bakker zal de avond beginnen met een presentatie van haar belangrijkste projecten en haar schilderijen. Voor meer informatie zie website www.stylos.nl/riekbakker

Vanwege de belangstelling vragen wij u tijdig aanwezig te zijn.

Organisatie: Ontwerpersvereniging Delft Design /  Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIVI) /  Het Delftsch Bouwkundig Studenten Gezelschap “Stylos”

Moderator: Yael von Mengden (bouwkundestudent) en Ton Voets (voorzitter KIVI)

Informatie:  Ton Voets, mob: 06 543 123 63 of per mail info@tonvoets.nl

De volgende lezing vindt plaats op 8 mei 2019: Cees Dam, TUD, afdeling Bouwkunde