In ons huidig tijdperk gaan de technologische vernieuwingen razendsnel. Sommige van deze technologieën leiden tot schokgolven in onze leefwereld en worden daarom ook wel disruptieve technologieën genoemd.

Al deze disruptieve technologieën veranderen ook het militair vermogen en hiermee de opzet van FME’s. Heeft de oude hiërarchisch georganiseerde, fysiek-zware en mens-intensieve verschijningsvorm van een FME zijn langste tijd heeft gehad? Ervaring leert inmiddels dat het mobieler, krachtiger, veelzijdiger, adaptiever, ongrijpbaarder en onvoorspelbaarder. Dus niet efficiënter, maar vooral effectiever.

Hebben we met onze militaire ervaringen voldoende kennis om dit vraagstuk aan te kunnen of belemmeren deze ervaringen ons in het denken over FME’s? Moeten we niet meer civiel-wetenschappelijk inzichten en internationale militaire inzichten benutten? En moeten we ook niet op dit gebied potentiële opponenten bestuderen?

Kortom: voldoende stof om op 11 maart online over te discussiëren. Kolonel Hans van Dalen hoopt u op die avond digitaal te mogen begroeten en kijkt uit naar een stevige, maar respectvolle dialoog. Alleen gezamenlijk kunnen we immers de voor ons liggende dilemma’s oplossen.

 

 

2 februari 2021: Vertegenwoordigers van THeMIS komen de nieuwe ontwikkelingen voor de Milrem toelichten. Na het openingswoord van kolonel Joost Doense, Commandant Future Manoeuvre Element, gingen de militairen van de brigade onderzoeken welke functionaliteiten uit de autonomie pakket van Milrem de meeste waarde toevoegen aan het RAS optreden. Met het uiteindelijk doel om aan het einde van de week een gedegen oordeel te kunnen geven over het gewenste autonomie pakket voor het RAS-peloton, zodat zij optimale kunnen deelnemen aan de enhanced Forward Presence (eFP) 2022.

Programma

 -  uur Opening door bestuurslid KIVI DV
 -  uur Lezing kolonel Hans van Dalen
 -  uur Discussie en vragen