Bezoek Kenniscentrum voor Wapensystemen & Munitie
Op 7 juni bezocht een zestiental leden van KIVI DV het Kenniscentrum voor Wapensystemen & Munitie in ’t Harde. De gastheren hfd. KC W&M lkol Erik Jansen en Jan vd Berg hadden geen gras laten groeien over het programma. Dit voltrok zich in een razend tempo van de ontvangst om 8.30 met koffie en koek tot klokslag 16.00 uur toen iedereen met een koud drankje nog alle tijd nam om even na te praten.

Het programma werd ingeleid met een presentatie over het defensieonderdeel waar we op bezoek waren. Een belangrijk onderdeel van het Defensie Munitiebedrijf (DMunB) dat als doel heeft om wapensystemen, munitie en ballistische bescherming te onderzoeken en te beproeven. Het gaat hierbij om zowel theoretisch als toegepast onderzoek. ‘Taaie kost deze sheets’ aldus Jansen. De toehoorders beschouwden het hoofdzakelijk als een zeer nuttige basis en de eerste mogelijkheid om een flink aantal vragen af te vuren.

Na de introductie werd een bezoek gebracht aan één van de vele ruimtes waar op dat moment de loop van een 35MM Infanterie GevechtVoertuig (IGV), de CV90, werd geïnspecteerd. Een uitleg over de baan die de munitie doorloopt, V0, de afwijkingen als gevolg van een beschadigde loop, de snelheid waarmee informatie aan munitie wordt overgedragen om op de juiste locatie de juiste dingen te doen en nog veel meer. Toen de CV90 zelf naar binnen reed werden ook daarover vele vragen gesteld en konden we zelf ervaren hoe het is om achterin te zitten en welke informatie de passagiers via een display ter beschikking staat.

Stukje diepgang
Vervolgens was het tijd voor twee ingenieurswaardige lezingen over respectievelijk het bepalen van ballistische gegevens door ir. Frits Broekhuis en de typeclassificatie van munitie door drs. Koen Bakker. Ook hier moest dagvoorzitter Jan vd Berg de touwtjes strak houden om ‘op tijd’ bij het volgende programma onderdeel te zijn: De lunch.

Na een lekkere en gezellige maaltijd startte het middagprogramma met een bezoek aan het ‘beproevingsgebouw’. Hier werd de groep in tweeën gedeeld waarna een bezoek werd gebracht aan de bureaus schiet en munitietechniek. Van waterdichtheidsproeven en explosieluiken tot trekbanken, zuurkasten, DMG verspaningsmachine, 3D printer, klimaatruimte, indoor schietbanen van 300 en 50 meter, volledige cyclus voor het testen van patronen, valtoren, hele dikke deuren, Mitutoyo meetbanken… Een duizelingwekkende hoeveelheid apparatuur die wordt gebruikt voor onderzoek en beproeving.

Bovendien overal afbeeldingen aan de muur met opengewerkte wapens en munitie, proeven en sfeerbeelden. Geschiedenis en heden als de stille getuigen van een afdeling waar de mensen met heel veel liefde en passie hun werk uitvoeren. “Jammer dat we op dat moment geen schietproeven op de buitenbaan konden laten zien”, geeft Jansen aan. “Die waren eerder deze week al gereed. Daarbij laten we onze afdeling graag zien ‘as is’. Het heeft weinig zin om dure opstellingen op te bouwen voor uitsluitend demonstratiedoeleinden.”

Résume
Een topdag. Voor beide partijen. Met het nadrukkelijke verzoek om ‘buiten’ uit te dragen welke mogelijkheden het Kenniscentrum biedt aan jonge technici. Een inspirerende werkomgeving, mogelijkheden voor zowel theoretische als praktische ontwikkeling, werk met een maatschappelijke waarde en niet onbelangrijk: fijne collega’s.

 

Programma

 -  uur Ontvangst
 -  uur Inleiding - hoe werkt het Kenniscentrum?
 -  uur Bezoek diverse onderzoeks-/testlocaties
 -  uur Lunch
 -  uur Bezoek diverse onderzoeks-/testlocaties
 -  uur Afsluiting