De werkgroep “Politiek en techniek” van de afdeling Defensie en Veiligheid analyseert actuele politieke ontwikkelingen in de defensiesector. Zij levert onafhankelijke feiten en duiding vanuit de technologische kennis en ervaring van ingenieurs.

Op 25 november 2022 publiceerde de Staatssecretaris van Defensie de Defensie Ruimte Agenda.

Onze werkgroep Politiek en Defensietechniek heeft vragen over dit document aangeboden aan de Vaste Commissie voor Defensie in de Tweede Kamer.

De vragen en opmerkingen van de werkgroep vindt u via deze link
De belangrijkste vraag is waarom veelal wordt ingezet op nationale capaciteiten terwijl dit aandachtsgebied zich uitstekend leent voor Europese samenwerking. Maar ook zijn er opmerkingen over de diverse details van de Defensie Ruimte Agenda. Onder meer over (1) satellietonafhankelijke pulsar-navigatie, over (2) betalen voor gebruik bij LUXGOVSAT en over (3) Europese wetenschappelijke samenwerking.
 

_____________________________
Den Haag, 16 januari 2023
Meer informatie over de werkgroep Politiek en Defensietechniek vindt u via deze link.
Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met de werkgroep via E: dv@kivi.nl 
Wilt u de commentaren en adviezen van de werkgroep per email ontvangen?  Meld u aan via deze link.
Ben je ingenieur en wil je meewerken aan onze adviezen aan de Tweede Kamer? Neem contact op via dv@kivi.nl
 
Disclaimer: De gegeven feiten en meningen zijn gebaseerd op open bronnen en op de kennis en ervaring van werkgroep leden.
Dit is geen officieel standpunt van KIVI. De vereniging aanvaardt geen aansprakelijkheid voor hetgeen door de werkgroep of haar leden naar voren is gebracht.

Foto: Pixabay CC0