De werkgroep “Politiek en DV techniek” analyseert actuele politieke ontwikkelingen in de defensiesector. Zij levert onafhankelijke feiten en duiding vanuit de technologische kennis en ervaring van ingenieurs.

De werkgroep heeft onderstaande vragen en commentaar op de Defensienota 2018. Deze zijn opgesteld op basis van openbaar beschikbare stukken en kennis en ervaring op het gebied van defensietechnologie. De aanbevelingen betreffen uitsluitend technologische of daarmee verband houdende aspecten.

De nota bevat een groot aantal positieve punten. In de eerste plaats de in het regeerakkoord vastgelegde budgetverhoging, maar ook op vele andere punten beweegt Defensie in een goede richting. Er zijn echter ook een aantal punten van kritiek en schijnbare strijdigheden vast te stellen.

De werkgroep ziet als belangrijk manco dat de Defensienota niet of onvoldoende helder ingaat op hoe een technologisch hoogwaardige krijgsmacht gerealiseerd gaat worden. Het van-de-plank kopen van bewezen producten is inherent aan achterlopen op technologische ontwikkelingen. Een écht technologisch hoogwaardige krijgsmacht zou vóór moeten lopen. Intensieve samenwerking met de industrie en kennisinstituten (voorheen de gouden driehoek) is daarbij gedurende vele jaren een succesformule gebleken. Innovatieve financieringsvormen, die gebruikelijk zijn in andere sectoren, passen daar ook bij.

In een groeiende economie, zoals we die nu kennen, zal er een tekort blijven aan technisch hoogwaardig geschoold personeel. De beleidsvoornemens op personeelsgebied lijken althans op dit moment nog weinig concreet perspectief te bieden hoe Defensie haar achterstand wil inlopen, of zelfs niet te doen laten toenemen. Het lijkt daarom verstandig om specifiek in te zetten op technologie, waarvoor bij militaire inzet weinig of geen personeel benodigd is. Dit zou twee beleidsuitgangspunten ineens dichterbij brengen: vermindering van personeelstekorten én een technologische voorsprong.

Alle vragen vragen en opmerkingen van de werkgroep leest u hier.

 

_____________________________
Den Haag, 17 april 2018
Meer informatie over de werkgroep Politiek en Defensietechniek vindt u via deze link.
Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met de werkgroep via E: politiektechniek@kividv.nl 
Wilt u de commentaren en adviezen van de werkgroep per email ontvangen? Meldt u dan aan voor onze mailinglist.
Disclaimer: De gegeven feiten en meningen zijn gebaseerd op open bronnen en op de kennis en ervaring van werkgroep leden.
Als onderdeel van de beroepsvereniging KIVI is de werkgroep onafhankelijk van politieke partijen, overheden en bedrijven. 
Dit is geen officieel standpunt van KIVI. De vereniging aanvaardt geen aansprakelijkheid voor hetgeen door de werkgroep of haar leden naar voren is gebracht.

Foto: Jesterhat84 via wikimedia (CC BY-SA 3.0 NL) 

 

 

web stats