KIVI heeft in april 2021 een formatiebrief verstuurd naar informateur Tjeenk Willink. In deze formatiebrief kwamen een groot aantal onderwerpen aan de orde, waaronder Defensie.

                                                                                   Download de defensieparagraaf               Lees de volledige formatiebrief 
Over Defensie staat in deze brief het volgende:          

Defensie

Veiligheid en stabiliteit van ons land en de wereld is essentieel voor een gezonde en duurzame economie. De wereld om ons heen wordt echter steeds onveiliger. Bedreigingen van onze welvaart bouwen zich langzaam op en de risico’s worden groter. Het belang van een goede Defensie wordt groter. Technologie is daarbij een doorslaggevende factor. Meer dan 50% van de begroting wordt immers besteed aan materieel, 20-30% aan investeringen en 2% aan R&D.

1. Bereid Nederland voor op intensievere Europese samenwerking. Behoud bedrijven van vitaal belang voor Nederland en stimuleer bedrijven die kunnen excelleren in Europa.
Uit diverse nationale en internationale ontwikkelingen is af te leiden dat Europese samenwerking de komende jaren zal toenemen. De Defensievisie 2035 van demissionair minister Bijleveld onderkent dit ook. Het streven naar Europese strategische autonomie en het Europese Defensie Fonds (EDF) zijn voorbeelden. Er tekent zich een tendens af richting taakspecialisatie en gezamenlijke defensieprojecten. Nederland moet zich daarop voorbereiden.
Het Europese perspectief van defensiebedrijven moet daarbij een van de parameters zijn. Technologiegebieden waarin Nederland kan excelleren zijn artificial intelligence, big-data analyse, quantum technologie, connected training en simulatie, robotica.Dit mag echter niet ten koste gaan van bedrijven die in crisisomstandigheden vitaal zijn.
De Defensie Industrie Strategie (DIS) moet worden aangepast aan deze nieuwe realiteit.

2. Verminder de druk op de begroting door een economische effectievere vorm van financiering voor investeringen. Gebruik daarbij kennis uit de financiële sector.
In een nieuw regeerakkoord zal de begroting door de gevolgen van de coronacrisis onder druk staan. Noodzakelijke investeringen voor Defensie komen daardoor nog meer in het gedrang, terwijl ook het onderhoud, bevoorrading en de personele lasten nog steeds ernstig tekort komen. Defensie betaalt grote investeringen nu contant bij oplevering. In de economie is dat ongebruikelijk. Pensioenfondsen en lagere overheden zien kansen om grote defensie investeringen financieel en economisch doelmatiger in te richten. Zonder tekort te doen aan de militaire belangen. Dit is onder meer te lezen in Fondsnieuws van het FD van 4 februari 2021. Voer de motie Belhaj van 30 okt 2019 uit met inzet van kennis van de financiële sector en zet in op betalen tijdens gebruik.

3. Behoudt het zelfscheppende vermogen en de vitale militair-technische kennis van de Nederlandse marinebouw. Ook voor onderzeeboten
De vervanging van de onderzeeboten is het grootste project waar Defensie volgend jaar een beslissing over moet nemen. Het investeringsbedrag is omstreeks 3,5 miljard euro en er zijn grote international belangen. De voor deze bouw benodigde militair-technische kennis is van groot belang voor de nationale veiligheid en heeft economische voordelen bij toekomstige Europese samenwerking en export.
Op dit moment wordt een aanbestedingsprocedure gevolgd met drie partijen. De moeten weliswaar een belangrijk deel van de werkzaamheden in Nederland laten uitvoeren, maar de militair-technische inhoud daarvan verschilt sterk van toeleveringen tot systeemontwerp.
Sinds de oplevering van de eerste onderzeeboot bij De Schelde in 1906 hebben TNO, MARIN en de Koninklijke Marine samen met de industrie 115 jaar kennis en ervaring in wapensysteemtechnologie en systeemintegratie opgebouwd. Deze kennis is onbetwist uniek in de wereld en vitaal voor effectieve inzet van Nederlandse onderzeeboten.
Wij schreven hier eerder over en de Kamerleden Stoffer en Van Helvert hebben hierover moties ingediend die met ruime meerderheid zijn aangenomen. Voer deze moties uit.

 

_____________________________
Den Haag, 7 april 2021
Meer informatie over de werkgroep Politiek en Defensietechniek vindt u via deze link.
Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met de werkgroep via E: politiektechniek@kividv.nl 
Wilt u de commentaren en adviezen van de werkgroep per email ontvangen?  Meld u aan via deze link.
Disclaimer: De gegeven feiten en meningen zijn gebaseerd op open bronnen en op de kennis en ervaring van werkgroep leden.
Als onderdeel van de beroepsvereniging KIVI is de werkgroep onafhankelijk van politieke partijen, overheden en bedrijven. 
Dit is geen officieel standpunt van KIVI. De vereniging aanvaardt geen aansprakelijkheid voor hetgeen door de werkgroep of haar leden naar voren is gebracht.

Foto: Wikimedia Nederland