De werkgroep “Politiek en DV techniek” analyseert actuele politieke ontwikkelingen in de defensiesector. Zij levert onafhankelijke feiten en duiding vanuit de technologische kennis en ervaring van ingenieurs.

De werkgroep heeft onderstaande vragen en commentaar op de Kamerbrief over de Verwervingsvoorbereiding project MALE UAV voor CLSK. Deze zijn opgesteld op basis van openbaar beschikbare stukken en kennis en ervaring op het gebied van defensietechnologie. De aanbevelingen betreffen uitsluitend technologische of daarmee verband houdende aspecten.


Operationeel concept (pag. 2)
Er staat in de paragraaf Operationeel concept: “Het systeem bestaat uit een lucht- en een grondcomponent.” Uit de verdere tekst blijkt echter dat het systeem ook een satellietverbinding omvat.  Over deze satellietverbinding rept de brief niet.
Dit leidt tot de volgende vragen:

  1. Welk satellietsysteem wordt voor deze verbinding gebruikt en welke relatie heeft Defensie, c.q. de Nederlandse staat met de eigenaars/operators van dit satellietsysteem?
  2. Wie zijn de andere gebruikers van dit satellietsysteem?
  3. Welke garanties heeft Defensie, c.q. de Nederlandse staat over de beschikbaarheid en veiligheid (t.a.v. beveiliging en vertrouwelijkheid) van dit systeem? Zijn er eventueel alternatieven?
  4. Is de capaciteit van deze satelliet verbinding voldoende met voldoende groeipotentieel over de voorziene gebruiksperiode? Daarbij rekening houdend met de zich snel ontwikkelende technologische mogelijkheden en data-behoefte. Met name voor videoverbindingen voor surveillance.

De mate van operationele integratie van het MALE UAV systeem met andere eenheden wordt in de brief niet genoemd. Het lijkt echter van groot belang dat de informatie uit dit systeem snel beschikbaar komt voor andere eenheden van de krijgsmacht en samenwerkingspartners.
Dit leidt tot de volgende vragen:

  1. In welke mate is de snelle en effectieve verwerking van data van MALE UAV missies binnen het project geregeld, zodat de nodige informatie op adequate wijze ter beschikking van de operationele commandanten komt?
  2. Wordt artificial intelligence of andere automatisering ingezet om de grote hoeveelheden ongestructureerde data te analyseren, of gebeurt dit handmatig? Hoeveel personeel wordt daarbij ingezet?
  3. Is de infrastructuur en interoperabiliteit voor snel transport van deze gegevens naar afnemers in Nederland, in missiegebieden en naar internationale partners geborgd? Is het toekomstige GrIT daarvoor noodzakelijk?
     

Planning (Pag. 3)
Er wordt wel aangegeven wanneer het systeem kan worden ingevoerd, maar niet hoe lang de verwachte of geplande gebruiks- of levensduur is.
Dit leidt tot de volgende vragen:

  1. Wat is de planmatige gebruiksduur en wat is de verwachte technische levensduur van het MALE UAV systeem?
  2. Wat zijn de huidige planmatige intenties van de minister met het systeem na afloop van de geplande gebruiksduur? Bijvoorbeeld verkoop, vernietiging of juist intensievere inzet voor humanitaire operaties of steunverlening aan civiele autoriteiten met minder zware gebruikseisen.  


Projectrisico’s (Pag. 3)
Een niet genoemd projectrisico is de kans op vredesverliezen van deze luchtvaartuigen.
Dit leidt tot de volgende vragen:

  1. Welke ervaring hebben andere gebruikers van de MALE UAV met vredesverliezen door technische mankementen of menselijke fouten?
  2. Hoe hoog is de statistische kans dat gedurende de planmatige gebruiksduur een of meer MALE UAV vliegtuigen verloren gaat? Wordt daar planmatig rekening mee gehouden

 

_____________________________
Den Haag, 15 mei 2018
Meer informatie over de werkgroep Politiek en Defensietechniek vindt u via deze link.
Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met de werkgroep via E: politiektechniek@kividv.nl 
Wilt u de commentaren en adviezen van de werkgroep per email ontvangen? Meldt u dan aan voor onze mailinglist.
Disclaimer: De gegeven feiten en meningen zijn gebaseerd op open bronnen en op de kennis en ervaring van werkgroep leden.
Als onderdeel van de beroepsvereniging KIVI is de werkgroep onafhankelijk van politieke partijen, overheden en bedrijven. 
Dit is geen officieel standpunt van KIVI. De vereniging aanvaardt geen aansprakelijkheid voor hetgeen door de werkgroep of haar leden naar voren is gebracht.

Foto: (U.S. Air Force Photo / Lt. Col. Leslie Pratt) 

 

 

web stats