Kooy Symposium 2016 AI en Big Data

Geslaagd Prof.ir.dr. Kooy Symposium 2016 over Big Data en Artficial Intelligence

Op 6 april heeft de KIVI afdeling Defensie en Veiligheid (DV) haar jaarlijkse Kooy Symposium gehouden. Dit jaar was het onderwerp Big Data en Artficial Intelligence (AI). Omdat de vaste locatie, de Marine Kazerne Amsterdam, niet beschikbaar was, werd het op de Generaal-Majoor Kootkazerne te Stroe georganiseerd. Deze locatie biedt meer ruimte, zodat dit jaar een record aantal van 380 deelnemers aanwezig was. Onder de uitstekende en humoristische leiding van de dagvoorzitter, Kolonel Elanor Boekholt-O'Sullivan (CSLK) werden maar liefs 12 presentaties gehouden, in drie blokken.

Het eerste blok (setting the scene) begon met een presentatie van Prof. Dr. Max Welling (UvA) over de ruime beschikbaarheid van Big Data, de wet van Moore (toename computerkracht en dataopslag) en Deep Learning (bepalen van de essentie van informatie). Deze combinatie wordt een drijvende kracht voor oa. beeldanalyse, spraakherkenning, vertalen van gesproken tekst, planning/reinforcement learning van missies en voorspellen van onderhoud. Als gevaren noemde hij privacy, werkloosheid en wellicht autonome wapensystemen. Daarna sprak de Chief Information Officer van Defensie, Schout-Bij-Nacht Maarten Tossings, over het belang van Artificial Intelligence en Big Data. Hij noemde het gebruik hiervan binnen Defensie voor o.a. het analyseren UAV foto’s, het informatie-gestuurd optreden (KMAR) en het samenvoegen data van verschillende sensoren. Big Data is geen hype meer. Hij zag veel meer mogelijkheden, maar noemde ook vele uitdagingen die  Defensie dan moet aangaan. Als laatste van dit blok ging Prof.dr.Paul Fenema (NLDA) in op de betere besluitvorming in operaties en logistiek als gevolg van een beter begrip door het analyseren van Big Data. Deze betere besluitvorming leidt tot tactische- en uiteindelijk tot strategische voordelen voor de organisatie.

Voor de lunch reikte KTZE b.d. Jan Wind (voorzitter KIVI DV) de Prof.ir.dr. Kooy Prijs uit aan Joost Kamp, voor zijn scriptie over het voorspellen van wervelingen rond schepen bij helikopter landingen. De tweede prijs was voor Justyna Chromik voor haar proefschrift over DDOS aanvallen.

Het tweede blok ging over beleid en visie van Big Data/AI. Sprekers waren: Jan van Gemert (TUD) over automatische actie herkenning in video (voor sportstatistieken, natuurbescherming) en het uitvergroten van “onzichtbare” veranderingen in video; Ron Tolido (Cap Gemini) over het 3e platform (social, mobile, cloud, analytics), systematische innovatiepatronen (TRIZ), het “geen” denken (het beste hotel is “geen” hotel namelijk Airbnb)  en het op voorhand opslaan van data om toekomstige vragen te kunnen beantwoorden; Joep Brouwer over het succes van Brainport Eindhoven, waar allerlei high-tech netwerkbedrijven -met als grootste ASML- met wereldwijd succes samenwerken in een open en innovatief ecosysteem; en als laatste Hermen Groen (IBM) over het toepassen van het cognitieve systeem Watson voor analyseren Big Data (en het spel Go) en de ontwikkeling van Neuromorphic Chips (Brainchip) voor het analyseren van beelden in UAV’s, interpreteren van radiologische beelden en geautomatiseerde jurisprudentie.

Het laatste blok ging in op excellente technologieën. Sprekers waren: Christopher Roos (NLR) met nieuwe weergaveconcepten van informatie zodat piloten zich sneller aan kunnen passen aan operationele veranderingen; Michael Doves (DIKW) over een programma dat voor de politie is gemaakt voor een betere Situational Awareness bij calamiteiten; Jasper van Huis (TNO) over het tracken en gedragsanalyse van voertuigen en personen in Wide Area Motion Imagery (WAMI), luchtbeelden met een resolutie van 56x HD die een complete stad kunnen overzien; Milan Uitentuis (IntellinQ) over Spatial Data Management, oftewel data met een locatiecomponent en hun systeem Geolinq waarmee deze data verwerkt kan worden; en als laatste Hans Henseler (Trackinspector) over Defensie en veiligheid toepassingen van Sweetie 2.0, de chatbot die ontwikkeld is om pedofielen digitaal te lokken.

Het Kooy Symposium werd op indrukwekkende wijze afgesloten door BGEN b.d. Peer de Vries, die de ethische kant van Big Data analyseerde. Hij waarschuwde voor een totalitaire staat die ingrijpt op basis van statistische patronen en het verschuiven van morele grenzen “omdat het kan”. Reflectie (checks and balances) en het nadenken over de lange termijn gevolgen is noodzakelijk.

Een afsluitende borrel en rijsttafel zorgde ervoor dat veel deelnemers nog lang konden napraten over de vele interessante presentaties. Al met al een zeer geslaagd Kooy Symposium 2016 en een fantastische dag.

Omschrijving

LET OP DATUMWIJZIGING: NIEUWE DATUM IS 6 APRIL 2016

ARTIFICIAL INTELLIGENCE AND BIG DATA
Rethinking the Defence Innovation Model

Artificial Intelligence (AI) en Big Data (BD) gaan de krijgsmacht totaal veranderen. Enorme hoeveelheden data komen op ons af via het internet, van F-35 vliegtuigen, drones en heel veel andere sensoren. Petabytes met informatie over terrein, personen, dreigingen en doelen. Al die data moet worden geanalyseerd, gecombineerd, geïnterpreteerd, gevalideerd en vervolgens gebruikt voor inzet. Artificial Intelligence en vooral zelflerende systemen gaan daarbij helpen. Door sommigen wordt technologische singulariteit al voorspeld, waarbij kunstmatige intelligentie die van de mens inhaalt.

De ontwikkelingen op het gebied van AI en BD gaan zo snel dat ook het innovatiemodel in de gouden driehoek aan herziening toe is. De nieuwe technologie komt veel sneller beschikbaar dan het in de defensiesector gebruikelijke proces van onderzoek, specificatie, aanbesteding, ontwikkeling en productie kan bijhouden. Ook de kosten van ontwikkeling kan Defensie in de nabije toekomst niet zomaar dragen.

Tijdens het Kooy symposium 2016 proberen we de vraag te beantwoorden wat er op ons af komt en hoe we ons aan deze razendsnelle ontwikkelingen kunnen aanpassen.

Voorafgaand aan het Kooy symposium houdt de KIVI afdeling Defensie en Veiligheid van 09:00-10:00 uur haar jaarlijkse Algemene Ledenvergadering. U kunt zich hiervoor tijdens het registratieproces voor het Kooy symposium aanmelden. De agenda en stukken vindt u vanaf 6 maart via de link hieronder

Locatie

Gen.Maj Koot kazerne

Wolweg 100, 3776LR Stroe

Organisator

Defensie en Veiligheid

KVMO, APA, TNO, NLR

Naam en contactgegevens voor informatie

KTZ bd Jan Wind, voorzitter Defensie en Veiligheid

dv@kivi.nl

Programmadetails en sprekers

Aanmelden voor NIET-LEDEN

De uiterste inschrijfdatum is 03-04-2016