DEZE ACTIVITEIT WORDT UITGESTELD 

De meeste aandacht bij klimaatmaatregelen gaat uit naar de energievoorziening. Toch moeten we ons ook voorbereiden op de gevolgen die we nu al ondervinden van klimaatverandering. Het omgaan met hoosbuien en wateroverlast in de gebouwde omgeving is daar een van.

Eind jaren 1990 werd in sommige gemeenten begonnen met de gescheiden opvang van regenwater en huishoudelijk afvalwater. Er werden met name in de nieuwe wijken of bij vervanging van oude riolen in oudere wijken aparte riolen aangelegd voor regenwater en huishoudelijk afvalwater. De afvoer van het regenwater uit de bebouwde omgeving vindt daarbij vooral plaats naar wadi's en overloopvijvers. Voor diverse toepassingen in de land- en tuinbouw en industrie wordt veel grondwater gebruikt. De voorraad schoon grondwater is hierdoor significant afgenomen. Hoosbuien laten zien dat regenwater gedoseerd moet worden afgevoerd en waar mogelijk aangewend moet worden voor aanvulling van grondwater.

De laatste jaren heeft zich bij de energievoorziening een ontwikkeling ingezet waarbij burgers zichzelf organiseren in coöperaties om in hun energievoorziening te voorzien. Nieuw is dat burgers zich nu ook organiseren om zelf samen regenwater op te vangen, te gebruiken en het niet gebruikte regenwater infiltreren. Een van die projecten is gerealiseerd in het Dobbelmann kloostercomplex in Nijmegen. De bewoners van het voormalige Dobbelmannklooster in Nijmegen investeren gezamenlijk in adaptatiemaatregelen. De installatie is in januari 2016 in bedrijf gesteld. De installatie is door een studente van de TUTwente gemodelleerd. Het model wordt gepresenteerd en er wordt uitgelegd hoe de installatie gerealiseerd is en hoe het model gevalideerd gaat worden.

De voordelen en mogelijkheden m.b.t tot regenwaterafvoer,  grondwater, de relatie met klimaatadaptatie en het gemeentelijke, provinciale en landelijk beleid worden gepresenteerd door Sjoerd de Vreng van de gem. Nijmegen en Fred Prins van Waterschap Hollandse delta. Ook wordt een bezoek gebracht aan een van de projecten in Nijmegen.

Frits Ogg, zelf bewoner van het Dobbelmanncomplex heeft voor de leden van de vakafdeling Duurzame Technologie KIVI en andere KIVI leden het hierna volgende programma opgezet. Ook nodigen we studenten uit om aan deze middag deel te nemen.

Programma

13:00 uur  Ontvangst en registratie presentie deelnemers

13.30 uur  Welkom door wethouder Noël Vergunst (o.a. Stedelijke ontwikkeling) van de gemeente Nijmegen 

13.45 uur  Ing. Frits Ogg: Realisatie en modellering van een gemeenschappelijke regenwater opvang en infiltratie installatie door burgers in Nijmegen

14:20 uur  Ir. Fred Prins van Waterschap Hollandse Delta: Regenwater opvang, nut, noodzaak.

14.55 uur  Sjoerd de Vreng Msc, Beleidsadviseur Water, Riolering en Klimaatadaptatie van de gemeente Nijmegen: Water en klimaatadaptatie in Nijmegen                                  

16.30 uur  Napraten, evaluatie, fris en nootjes

17.00 uur  Excursie naar een project van de gemeente Nijmegen

17.30 uur  Einde bezoek

Kosten     

De kosten zijn voor KIVI leden € 5,00 en voor niet-leden € 30,00 (inclusief 2 maanden donateur-lidmaatschap). De toegang voor studenten is gratis.                                                          

Bereikbaarheid  

De locatie is de monumentale burgerzaal van het stadhuis in Nijmegen. Het stadhuis is goed met het openbaar vervoer te bereiken en goed te bereiken met de auto; er is voldoende parkeergelegenheid in de verschillende parkeergarages. De bezichtiging is in de binnenstad op loopafstand van het stadhuis.

Contactgegevens: André Dijkmans, Duurzame Technologie, e. dijk9087@planet.nl,  t. 06-20249738

Informatie links

https://ruimtelijkeadaptatie.nl/voorbeelden/overzicht-projecten/@160625/regionale-0/

https://waterwindow.nl/casus/hemelwateroverlast-57

https://t.co/hWfgjgLlwk (Kennisportaal ruimtelijke adaptatie)

https://www.bodemplus.nl/onderwerpen/bodem-ondergrond/bodemconvenant/publicaties/downloads/kennis/voorbeeldenboek/

https://www.waterschaprivierenland.nl/nieuws/2019/06/rijk-van-maas-en-waal-maakt-werk-van-klimaatadaptatie.html