Zonnepark Avri,  op oude stortplaats

- WANDELEN TUSSEN 34.000 ZONNEPANELEN -

Met de bouw van het zonnepark heeft de oude afvalberg aan de A15 een nieuwe en duurzame bestemming voor de toekomst. Het zonnepark is met een oppervlakte van 12 hectare het grootste van Gelderland. Ook landelijk behoort het tot een van de grotere zonneparken. De ruim 34.000 zonnepanelen leveren samen een vermogen van 9.3 MWp op. Dit is voldoende om ongeveer 3.000 huishoudens van stroom te voorzien. Het zonnepark levert hiermee een belangrijke bijdrage aan de productie van schone en hernieuwbare energie in Rivierenland en het terugdringen van de uitstoot van CO2.
Het park is in opdracht van Avri Solar B.V. aangelegd door de bouwcombinatie Solarfields / ib Vogt. Triodos Groenfonds en het Innovatie- en Energiefonds Gelderland (gemanaged door Oost NL) financierden het project. Qing Sustainable adviseerde Avri gedurende het gehele proces. 

Met behulp van crowdfunding ontstaat een unieke gelegenheid dat inwoners in de regio  (de 8 Avri-gemeenten) direct participeren in het zonnepark.

\

Onder de 340 investeerders zijn maar liefst 250 inwoners uit de 8 Avri-gemeenten. Inwoners konden met voorrang investeren in het duurzame park om zo mee te profiteren van het rendement. Om zoveel mogelijk inwoners de mogelijkheid te bieden om mee te doen, was investeren al mogelijk vanaf  € 250. Het bedrag dat met crowdfunding is opgehaald, is gebruikt om de lening voor het zonnepark van het Innovatie- en Energiefonds Gelderland versneld af te lossen.
Avri Solar is een zelfstandige bv. Voor de bouw van het zonnepark zijn geen financiële middelen uit Avri gebruikt. 

Kort enige toelichting op sprekers:

  • Welkom door Erik de Vries, directeur van Avri

  • Kees Mijdam is als projectleider vanaf het begin t/m de realisatie verantwoordelijk geweest voor het zonnepark. Thans is hij verantwoordelijk voor het beheer.

Programma:
13:00 uur  Ontvangst en registratie deelnemers
13:15 uur  Welkom en toelichting op Avri en de locatie (Grondstoffenpark/Energiepark)
13:45 uur  Zonnepark en afdichting stortplaats
14:30 uur  Financiering, crowfunding en initiatief Windpark

15:00 uur  Pauze en voorbereiding rondleiding

15:30 uur  Rondleiding locatie
16:45 uur  Korte discussie en evaluatie
17.00 uur  Afsluiting en borrel
 

Kosten
De kosten bedragen € 10,00 voor KIVI en VVM leden en € 35,00 voor niet-leden (inclusief 2 maand donateur-lidmaatschap KIVI).
De toegang voor studenten is gratis.

Veiligheid
Voor de rondgang over het bedrijf zijn stevige schoenen en warme kleding noodzakelijk. Lopen is enkel toegestaan op de daarvoor gemarkeerde wegen. Veiligheidsvestjes worden door Avri ter beschikking gesteld.

Bereikbaarheid
Het terrein is goed bereikbaar per auto. Neem afslag 30 op de A15.  Ga richting Geldermalsen op de N327 vanaf de snelweg. En vervolgens 1e rotonde rechts de Plettenburglaan op na ca. 1 km bent op de Avri locatie Meersteeg 15 te Meteren (4191 NK Geldermalsen). De ontvangst is in het kantoor van Avri.   

Aanmelden via de website (rode button rechts)
Het maximale aantal deelnemers aan dit bedrijfsbezoek is 30 personen.

Contactgegevens
Leon Urlings, Duurzame Technologie, e. l.urlings@chello.nl, t. 06-11266215.

Informatielinks
https://youtu.be/vphU6-Sy3pQ
https://www.avri.nl/over-avri/zonnepark/