KIVI Afdeling Elektrotechniek wil in haar reeks lunch webinars onder andere laten zien wat er in het Nederlandse onderwijs gebeurt op het gebied van de energietransitie. Waar houden studenten en docenten zich mee bezig? Welke visies leven er? Welke projecten lopen er? Vandaag wordt het webinar verzorgd door studenten van het Green Team Twente.

Van theorie in de collegebanken naar praktijk met waterstof in de automobiliteit

Green Team Twente is een multidisciplinair team bestaande uit 27 ambitieuze en enthousiaste studenten van de University of Twente en Saxion Hogeschool. Zij hebben haast met het toepassen van waterstof als brandstof. Allen gedreven door passie en enthousiasme voor techniek, duurzaamheid en innovatie nemen zij een jaar om volledig te focussen op hun project: de race naar het bouwen van de snelste en efficiëntste waterstof auto. Green Team Twente is al 10 jaar bezig met het innoveren op efficiëntie rondom waterstof automobiliteit en elk jaar is er een nieuw team die op deze kennis door innoveert. 

Waterstof als energiebron voor mobiliteit

Tegenwoordig zijn we ons steeds meer bewust van duurzame energiebronnen, en dat is zeer goed. Want olie en gas zijn nu nog onze voornaamste bronnen van energie, maar deze fossiele brandstoffen zijn er maar beperkt en hebben een negatieve impact op onze omgeving. Duurzame energie zal de oplossing zijn voor deze serieuze toekomstige problemen. De hoeveelheid duurzame energie die gegenereerd wordt neemt toe, maar we staan voor een serieus probleem. Want hoe slaan we al deze duurzame energie op? Green Team Twente gelooft dat waterstof de oplossing is voor dit probleem. Waterstof heeft namelijk de hoogste energiedichtheid van alle brandstoffen met een marge en daarom is waterstof een interessante energiedrager, ook voor mobiliteit! Het zal een kwestie van tijd zijn voordat de efficiëntie in de waterstof technologie zal toenemen, waar Green Team Twente een voorloper in is.

Door het nemen van risico’s en implementeren van nieuwe technologie op hun waterstofauto blijven zij innoveren. Met dit soort technische verbeteringen verwachten zij dat de buitenwereld ziet dat waterstof klaar is voor de toekomst en dat het een serieuze oplossing is voor een duurzame toekomst. Zij zetten zich in om op een verantwoordelijke wijze de mogelijkheden van waterstof te tonen. Deze webinar zal zich dan ook voornamelijk focussen op:

  1. De toepassing van waterstof en technische aandrijflijn. Een duidelijke onderbouwing over de geïmplementeerde technologieën in de waterstof auto.
  2. Het pad der innovatie van het bouwen van meest efficiënte waterstof auto. Hierbij zal de organisatie en doelstellingen worden besproken van het project.
  3. Verbinding met maatschappij, sponsoren en partners. Welke rol spelen betrokkenen in het realiseren van de ontwikkeling van de meest efficiënte waterstof auto.

De sprekers

Vincent van Krimpen is Chief Powertrain binnen Green Team Twente dit jaar, hij is verantwoordelijk voor de aandrijflijn van de auto. Dit begint bij de waterstofcel en eindigt bij de motor. Hiervoor heeft hij Technische Natuurkunde gestudeerd aan Saxion Hogeschool.

Benthe Commissaris is de Communicatie Manager van Green Team Twente. Ze is verantwoordelijk voor de verbinding tussen het project en de maatschappij. Zij maakt zich hard om deze verbinding te realiseren. Voordat ze bij het studententeam ging, heeft zij twee jaar Technische Bedrijfskunde aan de University of Twente gestudeerd.

 

Link Green Team Twente: https://www.greenteamtwente.nl/

De samenwerking KIVI en het Green Team Twente was uitstekend en nodigt uit to meer zie https://www.greenteamtwente.nl/join-our-webinar-at-kivi/.

Link: Opname van het webinar E-Lunchsessie "Studenten racen met Waterstof of hier

Programma

 -  uur Aanmelden bij MS Teams
 -  uur Welkom door KIVI Elektrotechniek
 -  uur Presentatie door Benthe Commissaris en Vincent van Krimpen
 -  uur Q & A met beantwoorden van vragen uit de chat.