Netcongestie oplossen met zonne-energie en batterijopslag

De vraag naar stroom stijgt enorm door de grootschalige elektrificatie. Steeds meer bedrijven gaan zelf duurzame energie opwekken en gebruiken, onder andere met zonne-energie. De toegenomen teruglevering van zonne-energie en elektrificatie van vervoer en warmte levert extra druk op het Nederlandse elektriciteitsnet.

De transportcapaciteit staat onder druk en de capaciteitskaart wordt steeds meer rood, zowel voor de levering, als voor de teruglevering. De netbeheerders kunnen en hoeven dit niet alleen op te lossen. Want met de combinatie van zonne-energie, energieopslag en met slimme software, kan de lokaal opgewekte energie ook lokaal worden gebruikt.

Zo kan Joulz de netcongestie sneller en duurzamer oplossen en een positieve bijdrage leveren aan de energietransitie.

Hoe presteert een megazonnedak in combinatie met energieopslag in de praktijk?

Op steeds meer plekken wordt dit toegepast, zoals bij project AMS05 op Schiphol Trade Park, zie bovenstaande schematische weergave.

Praktijkcase Schiphol Trade Park locatie AMS05

Schiphol Trade Park is een groot zakelijk en logistiek knooppunt vlak bij de internationale luchthaven Schiphol in Amsterdam. In oktober 2020 werd het gebied door de lokale netbeheerder bestempeld als een congestiegebied. Dit betekende dat er geen extra transportcapaciteit beschikbaar is voor het bedrijventerrein. Met grote gevolgen voor onder andere de ontwikkeling van het distributiecentrum AMS05, ontworpen door Intospace. De bouw was namelijk al in volle gang.

Dankzij het unieke energiesysteem, de Virtual Power Grid, wat Joulz heeft gebouwd, is het project toch op korte termijn tot stand gekomen.

Op het dak zijn meer dan 20.000 zonnepanelen geplaatst. Deze energie kan worden opgeslagen en op de minder zonnige momenten worden gebruikt. Bijvoorbeeld in de nacht of gedurende de winterperiode. Er wordt genoeg stroom gegenereerd om naast het distributiecentrum ook nog eens 2.500 huishoudens van stroom te voorzien.

Inmiddels is het distributiecentrum gereed en sinds ruim een half jaar operationeel. Sanne Castro (Joulz) vertelt graag meer over de praktijkervaring, performance van het zonnedak en de Virtual Power Grid.

Praktijkcase Schiphol Trade Park locatie AMS05

Spreker:

Sanne Castro

Sanne Castro, Head of engineering Joulz – expert op het gebied van duurzame energie-infrastructuur en systeemintegratie.

Speakers bio:

An experienced entrepreneur and CEO who is dedicated to stopping climate disruption by building companies with a purpose. Serves as an adviser to entrepreneurs, designers, foundations, and grassroots organizations to reach impact at scale. Founded cleantech startup SimGas, which reached the #1 spot in the African market within 5 years. Analytical, problem-solver, creative, transparent, and emphatic. Believes that great things are achieved by talented, passionate, mixed, and non-hierarchical teams. https://www.linkedin.com/in/sanne-castro/

Over Joulz

Als toonaangevende aanbieder van integrale energie-infrastructuren en -diensten helpt Joulz zakelijk Nederland met het ontwerp, realisatie, onderhoud, financiering en exploitatie van energie-infrastructuur. Met haar jarenlange kennis van het net en installaties werkt Joulz aan concrete oplossingen voor de energietransitie. Joulz heeft hiervoor alle expertise in huis van middenspanning, zonne-energie, laadoplossingen, bemetering en aansluiting op het net. In 2022 bediende Joulz meer ruim 20.000 zakelijke klanten.

Links

Meer informatie over Joulz

https://www.joulz.nl/nl

Artikelen over Virtual Power Plant en Virtual Power Grid:

https://www.change.inc/energie/joulz-ontwikkelt-een-virtual-power-grid-als-antwoord-op-netcongestie-37131

https://www.change.inc/energie/bedrijven-delen-netaansluiting-in-energiecollectief-38084

Whitepapers:

Lokaal energie delen met een Virtual Power Plant

Netcongestie oplossen met een Virtual Power Grid

Zonne-energie: de groene businesscase voor ondernemers

Programma

 -  uur Aanmelden bij MS Teams
 -  uur Welkom door KIVI Elektrotechniek
 -  uur Presentatie door Sanne Castro, Head of engineering Joulz
 -  uur Q & A met beantwoorden van vragen uit de chat
 -  uur Afronding en Einde