Hoe komt de prijs van elektriciteit tot stand? (Deel 1)

“We hebben er allemaal mee te maken: hoge prijzen voor elektriciteit en gas. Doordat de gasprijs enorm omhoog is gegaan, is ook de elektriciteitsprijs flink gestegen. Maar tegelijkertijd zijn er ook nog steeds momenten dat elektriciteit heel goedkoop is. Hoe werkt dat nu eigenlijk precies, en hoe komt die elektriciteitsprijs nu eigenlijk tot stand?

Dit zal worden verklaard door Joost Greunsven, die de werking van de elektriciteitsmarkt en het prijsmechanisme uiteen zal zetten, maar ook in zal gaan op de rollen van verschillende partijen in het systeem en de ‘spelregels’ van de elektriciteitsmarkt’

Ook zullen we kort stilstaan bij de vraag of dit system houdbaar is gegeven de energietransitie, of dat het marktmodel aangepast zal moeten worden.”

Speaker:

Joost Greunsven Lead Market Analysis NL - Energy System Planning TenneT en TU Eindhoven

Speakers Bio

“Na zijn studie Electrical Engineering aan de TU Eindhoven, heeft Joost 4 jaar gewerkt als trainee en analist bij RWE/Essent. Sinds december 2016 was Joost als 'Electricity Market Developer' bij TenneT intensief betrokken bij diverse projecten gericht op Europese marktintegratie. Hier was hij verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Europese marktregels en de uitwerking van methodologieën binnen de marktgerelateerde netwerkcodes. Tevens was Joost tweemaal projectleider van de jaarlijkse TenneT Annual Market Update en intern projectleider van de lopende Bidding Zone Review.

Momenteel is Joost teamleider van het Nederlandse team van de marktanalyse afdeling van TenneT. Dit team is verantwoordelijk voor het opbouwen van scenario’s en het uitvoeren van studies zoals de monitoring leveringszekerheid, marktberekeningen voor het TenneT-investeringsplan en de Europese Bidding zone review. Hiermee levert het team een belangrijke bijdrage voor strategische besluiten van TenneT en de Nederlandse overheid voor de ontwikkeling van het energiesysteem van de toekomst.”

Links:

Upcoming - A paradigm shift in the electricity market coupling: Flow-Based Plain

Programma

 -  uur Aanmelden bij MS Teams
 -  uur Welkom door KIVI Elektrotechniek
 -  uur Presentatie door Joost Greunsven TenneT / TU Eindhoven
 -  uur Q & A met beantwoorden van vragen uit de chat
 -  uur Afronding en Einde