ElaadNL Webtalks

webtalks-tot11feb

ElaadNL organiseert de komende tijd regelmatig een webtalk over een onderwerp op het gebied van elektrisch vervoer en het net. Een of meerdere experts presenteren kort (in zo'n 15 minuten) hun onderzoek en beantwoorden daarna vragen. We houden de ElaadNL webtalks op donderdagmiddag om 12.00 uur. Deze gaan over het slim laden en ontladen van elektrische auto's met tevens de Oproep Maak drie fasen laden van elektrische auto's de norm!


Lessen uit het testen van elektrische auto's op het Testlab van ElaadNL

14 januari 2021 - Thijs van Wijk (ElaadNL)

12.00 - 12.45 uur

Welke lessen trekken de onderzoekers van ElaadNL uit het testen van elektrische auto's op het Testlab van Elaad in Arnhem? Hoe scoren elektrische auto's op interoperabiliteit, smart charging en Power Quality? Trends en ontwikkelingen.

Vragen kunnen tijdens de presentatie gesteld worden (via de chat) maar ook al vooraf via een mailtje aan info@elaad.nl.

Aanmelden


Presenting the Smart Charging Guide (english language edition)

January 28th, 2021 - Frank Geerts (ElaadNL)

12.00 P.M. - 12.45 P.M. (Central European Time)

Back to the basics. Frank Geerts (ElaadNL) will be presenting the Smart Charging Guide. What are the basic thougths and ideas about Smart Charging? Why is it necesary to use Smart Charging when charging millions of EV's? How does it work and what needs to be done to make it succcesfull.

Questions can be asked during the presentation (via chat) but also in advance by sending an email to info@elaad.nl.

Register


Elektrificatie van de bouw: hoe snel wordt bouwmaterieel elektrisch? 

11 februari 2021 - Nazir Refa en Jan van Rookhuijzen (ElaadNL)

12.00 - 12.45 uur

Presentatie over de onderzoeksresultaten van de ElaadNL Outlook naar de elektrificatie van onder andere hijskranen, graafmachines en ander bouwmaterieel.

Vragen kunnen tijdens de presentatie gesteld worden (via de chat) maar ook al vooraf via een mailtje aan info@elaad.nl.

Aanmelden


Archief

 • Maak 3 fase laden de norm!
  Herman Wagter (Connekt), Arjan Wargers (Enexis) en Thijs van Wijk (ElaadNL)

  Wat is 3 fase laden? Wat is het belang voor de elektrische rijder maar ook voor de juiste balans op het stroomnet? Deze vragen stonden centraal tijdens de laatste webtalk van 2020 op 10 december. We spraken erover met Herman Wagter (Connekt), Arjan Wargers (Enexis) en Thijs van Wijk (ElaadNL).

  Terugkijken


 • Elektrisch vervoer vanuit antropologisch oogpunt 
  Lotte Gardien (ElaadNL) 

  Gedragsonderzoeker Lotte Gardien onderzoekt voor ElaadNL de adoptie van slim laden door EV-rijders. Voordat ze in 2011 bij ElaadNL kwam werken, deed ze voor haar studie Culturele Antropologie aan de Universiteit Utrecht al onderzoek op het snijvlak van mens en klimaat. In deze webtalk presenteert ze de voorlopige conclusies van haar onderzoek en kijkt met een antropologische blik naar elektrisch rijden en de EV-rijder.

  Terugkijken

 • Elektrificatie van containervervoer in de binnenvaart
  Niels Poiesz (Stedin) en Jan van Rookhuijzen (ElaadNL) 

  Transport over water leent zich uitstekend voor elektrificatie. Welke kansen en uitdagingen mogen wij de komende tien jaar verwachten van elektrische binnenvaartschepen? Onderzoekers van Stedin en ElaadNL presenteren in deze Webtalk de uitkomsten van de ElaadNL Outlook over dit onderwerp.

  Met een expertpanel van:

  • Martin Quispel - EICB
  • Leon Sluiman - ENGIE
  • Willem Dedden - ZES

  Terugkijken


 • De weg naar de Energiehub
  Luuk van Loosdrecht en Rein Boshuisen (beiden van Stevin) en Paul Broos (ElaadNL) 

  Een energiehub is een locatie waar veel vraag en/of aanbod van energie bij elkaar komt. Denk bijvoorbeeld aan een verzorgingsplaats langs de snelweg met snelladers voor auto’s, een trucklader en lokale opwek. Maar al deze faciliteiten staan er niet in één keer. Voor iedere faciliteit krijgt de netbeheerder een nieuwe uitbreidingsaanvraag. Hoe kan de netbeheerder proactief zorgen voor voldoende capaciteit zonder steeds opnieuw kilometerslange kabels te moeten ingraven? Deze en andere vragen hebben wij beantwoord tijdens een webinar over energiehubs op 29 oktober 2020. Meer info over de EnergieHub vindt u onder andere op de website van Stevin: www.stevin.com/energy-hub.

  Terugkijken


 • Electric Cars Emit Even Less CO2 than Assumed So Far
  Auke Hoekstra (TU Eindhoven) 

  English lecture on how to compare the CO2 emission of electric cars and cars with an internal combustin engine.

  Replay this webinar


 • De opkomst van elektrische bestelbusjes in Nederland
  Ruud Noordijk en Nazir Refa (beiden van ElaadNL)

  Nu de elektrische personenauto’s de Nederlandse wegen veroveren, komt de vraag vaker op: waar blijven de elektrische bestelvoertuigen? Onderzoekers van kennis- en innovatiecentrum ElaadNL komen in drie scenario’s tot de voorspelling dat e-bestelwagens een inhaalslag gaan maken. In hun analyse kijken zij ook naar de impact van een (snel) groeiend aantal elektrische bestelvoertuigen op de benodigde infrastructuur.

  Terugkijken


 • Extra CO2-besparing door slim laden en ontladen elektrische auto's
  Linda Punt (Student Erasmus Universiteit, Stagiair van Stedin en ElaadNL)

  Door slim laden (Smart Charging) van elektrische auto’s kunnen tonnen extra CO2 bespaard worden. Als elektrische auto’s daarnaast ook opgeslagen duurzame stroom terug leveren aan het stroomnet (Vehicle to Grid, V2G) kan de extra CO2 winst nog eens bijna worden verdubbeld. Linda Punt gebruikte verschillende databronnen over laden en over duurzame energie en stopte deze in modellen om hier iets over te kunnen zeggen. Wat? Dat hoort u in deze webtalk!

  Terugkijken


 • De elektrificatie van zwaar transport in Nederland
  Nazir Refa en Jan van Rookhuyzen (beiden van ElaadNL)

  Onderzoekers van kennis- en innovatiecentrum ElaadNL verwachten vanaf 2025 een forse groei van het aantal elektrische trucks in de nationale en internationale logistiek. Omdat deze e-trucks op zeer hoge vermogens zullen laden, moet een nieuw laadnetwerk aangelegd worden o.a. langs Europese transportcorridors. Overheden, netbeheerders en de logistieke sector werken samen in de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL) om de elektrificatie van het zwaar transport soepel te laten verlopen. Zie ook https://www.elaad.nl/news/groeiend-aantal-elektrische-trucks-laadt-op-hoge-vermogens-en-vraagt-om-nieuwe-laadinfrastructuur/.

  Terugkijken