De allereerste editie van de EMVT Kennisdag georganiseerd door de EMVT Vereniging trok veel geïnteresseerde bezoekers. Het event werd digitaal gehouden op donderdag 5 november 2020. De dag draaide om het thema: Elektrisch vervoer, Elektriciteit versus waterstof als energiedrager.

Met de klimaatveranderingen en de daarbij gestelde klimaatveranderingsdoelstellingen vastgesteld door de EU, zijn er wereldwijd grote veranderingen nodig in de energie- industriële processen.

We dan ook genoodzaakt om naar duurzame oplossingen te kijken, zo ook in het vervoer. Veelbelovende vervangbare opties zijn elektriciteit en waterstof. Echter komen we verscheidene uitdagingen tegen tijdens dit transformatieproces. Tijdens de EMVT Kennisdag werd er ingegaan op deze uitdagingen.

 

Pavol

Zo werd de lezing van Pavol Bauer van TU Delft goed bezocht. Pavol vertelde waarom de laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen de ‘key factor’ is om een soepele overgang te maken naar E-mobiliteit en energietransitie.

De bezoekers kregen tevens nog een aantal andere interessante lezingen te zien. Zo vertelde Maarten Berende van Enexis over een onderzoek van Enexis waarbij ze een jaar lang thuislaadpunten van 140 huishoudens op afstand aan hebben gestuurd. In zijn presentatie gaf hij antwoordt op de vraag: 'Zou het lukken om tegelijkertijd het net te ontlasten en toch bij iedereen voor een volle accu te zorgen?'

Peter Vaessen van KEMA Labs gaf tijdens zijn presentatie inzicht over hoe component- en systeemtesten gebruikt kunnen worden om onze toekomstig duurzame elektriciteitsvoorziening betrouwbaar en betaalbaar te houden.

Nils van der Blij van TU Delft sprak over het belang en de uitdagingen van de energieconversies en energiedistributienetten voor elektrochemische systemen.

TU Delft - Nils klein

Hij sprak over de haalbaarheid om waterstof in te zetten als vervanging voor fossiele brandstof- en batterijopslagtechnologieën voor verschillende toepassingen zoals mobiliteit en seizoensgebonden energieopslag.

In Nederland, neemt elk jaar het aantal elektrische voertuigen en laadpalen snel toe. De introductie van EV brengt (op termijn) flinke piekbelastingen met zich mee. Arjan Wargers van ElaadNL vertelde tijdens zijn presentatie over een onderzoek dat gehouden is bij ElaadNL over de fenomenen die ontstaan door deze piekbelastingen.

AcalBfi klein

Robert Ermers van Acal BFi sloot de dag af waarbij hij tijdens zijn presentatie sprak over een systeemontwerp om powerconversie te ontwerpen dat alle noodzakelijke functies bevat voor effectief laadbeheer voor zowel capaciteit als expertise.

Hij liet tijdens zijn presentatie zien hoe je een uniek design maakt om te voldoen aan de groeiende behoeften van de industrie.

De allereerste editie van de EMVT Kennisdag trok 352 unieke bezoekers. De bezoekers bekeken in één dag 6 webinars. De beschikbare replays en slides zijn te bekijken via de website van de EMVT vereniging.

 
NB5.3-1

Wilt u de presentaties terugkijken?

Alle presentaties zijn opgenomen en kunt u terugzien via onderstaande button. Heeft u tijdens het kijken vragen over de presentatie, dan kunt u uw vraag stellen aan de spreker.

Klik hier voor het terugkijken van de webinars!

 

Programma

 -  uur Verkorten "time to market" voor EV charging door Robert Ermers, Acal BFi Nederland bv
 -  uur systeem testen in omvormer gedomineerde netten door Peter Vaessen, KEMA Labs
 -  uur Future of EV Charging (in Engels) Prof. Dr. Pavol Bauer, TU Delft
 -  uur Een stabiel elektriciteitsnet door slim laden aan huis door Maarten Berende, Enexis
 -  uur sustainable Fuels: Energy conversion and systems (in Engels) door Nils van der Blij, TU Delft
 -  uur Power Quality uitdagingen voor elektrische vervoer door Arjan Wargers, ElaadNL