Bezoek aan de 'Studieverzameling EWI' en de 'Control Room of the Future' op de TU Delft

Excursie naar gesimuleerde toekomstige regelzaal TENNET bij afd. “elektro” TU Delft en studieverzameling in hetzelfde gebouw (EWI).

Na het lunchwebinar over de Control Room of the Future in december gaan we nu het laboratorium bezoeken! Door middel van een krachtige computersimulatie (Digital Twin genaamd) kan het elektriciteitsnet van de toekomst nagebootst worden met naar believen wind- en zonne-energie in het netwerk.

Veel onderzoek wordt gedaan naar de gevolgen van verstoringen in het net, waaronder ook cyberaanvallen! Dat is nu wel zeer actueel.

Wij zullen de computerzaal bezoeken en de controle ruimte zelf, waar enkele voorbeelden van simulaties worden gegeven.

Rondleiding en uitleg door assistent-professor Alex Stefanov.

Studieverzameling:

De Studieverzameling, die al sinds de opening van het gebouw van de faculteit Elektrotechniek in november 1969 te vinden is in de laagbouw deel (kelder), herbergt een uitgebreide collectie nostalgische, meest elektrotechnische apparatuur van de faculteit EWI.

De collectie omvat uiteenlopende objecten waarin de elektrotechniek in ons leven zo'n belangrijke plaats heeft ingenomen. Ontwikkelingen in beeld en geluid, reken- en typemachines, telefonie, fotografie, hoogspanning, radartechnologie, navigatiesystemen, meet- en regelapparatuur, elektronenbuizen en computers om maar iets te noemen. Maar ook boeken, tijdschriften en documentatie.

Het behoud van cultureel erfgoed voor het nageslacht uit ons technisch-wetenschappelijk verleden is de hoofdtaak van de Studieverzameling. In de dagelijkse praktijk komt dit neer op het bijeenbrengen, ordenen, conserveren en beschrijven van elektronische objecten. De Studieverzameling is een tastbare inspiratiebron voor studenten en laat hem of haar inzien dat het vakgebied, in een betrekkelijk korte tijd, grote veranderingen heeft ondergaan. Hoogleraren en docenten maken dankbaar gebruik van vakhistorische informatie en objecten die men tijdens colleges, of publicaties willen gebruiken.

Deze middag wordt afgesloten met een borrel in de "PUB" in de kelder van het gebouw Elektrotechniek (EWI).

N.B. Inleiding en rondleidingen door studieverzameling zijn in het Nederlands.

Links:

The 'Studieverzameling EWI' algemeen

Expositie, elektrische apparatuur etc.

Terug kijken E Lunch webinar: The Control Room of the Future at TU Delft makes Dutch power grid more resilient and cyber secure

Programma

 -  uur Welkom in de 'Studieverzameling' EWI Faculty Building 36, TUD - Follow signs 'Studieverzameling'
 -  uur Introductie door Evert-Jan Bouvy KIVI Electrical Engineering
 -  uur Introductie Han Geijp of the 'Studieverzameling' (in Dutch)
 -  uur Video over de "Studieverzameling"
 -  uur Rondgang met uitleg in de 'Studieverzameling' (=museum of old electrotechnical equipment)
 -  uur Bezoek aan de Controle room of the Future and the digital Twins
 -  uur Drankje in de PUB in EWI Faculty (former E-Kafee)
 -  uur Einde van het bezoek