Door Professor Kornelis Blok (Ecofys), tevens dagvoorzitter) werd in de inleiding aangegeven, dat het thema "Transitie naar een duurzame industriesector" essentieel is voor de transitie naar duurzame energie en materialen. Hij wees op het belang en absolute noodzaak voor het verminderen van de CO2 uitstoot met het naar nul te brengen in 2050 of eerder, zoals is te zien in de grafiek "Rijk zonder CO2' Raad voor Leefomgeving, 2015

De verduurzaming van de industrie werd door Ernst Worrell (Universiteit Utrecht) met sprekende beelden en uitspraken in beeld gezet, zoals met de "The Perfect Storm", waaruit blijkf dat onafhankelijke deel aspecten zich kunnen bundelen samen tot een elkaar versterkend geheel (totaal scenario).

Met de overzichten van "Greenhouse Gas Emissie" werd, zowel het overzicht op wereldschaal als die van het Nederland vastgesteld. Het gevolg is een nu te sterke temperatuurstijging van aarde.

Naast energie-efficiency is de optie om efficient (minder afval), het zuinig omgaan met (zelfzame) materialen en recyclen (Circular economy) noodzakelijk. Het blijkt, dat voor nieuwe materialen zeer veel energie benodigd is. Tevens zal meer het gebruik gemaakt moeten worden van biofuels, duurzaam opgewekte elektriciteit en opslag van energie in diverse vormen. Dan wordt een overzicht gegeven over de potentiële efficiency maatregelen voor de staal- en chemische industrie.

Marijn de Graaff (TNO) gaf een heldere uiteenzetting over de mogelijkheden over de elektrificering van de chemische industrie en de stand van zaken t.a.v. "The VoltaCHem Road",  het stappenplan, om duurzame grondstoffen voor de chemische processen te verkrijgen, de ontwikkeling van nieuwe technologiën met de inschatting naar haalbaarheid en het laten zien van de aanpak van de elektrificering van de industrie in 2050, het scenario, dat is gebasserd op EU study.

De staalsector heeft het hoogste aandeel in energie gebruik en CO2 uitstoot in Nederland. De energiebesparing en CO2-reductie in de staalindustrie met mogelijkheden en onmogelijkheden zijn door Hans Kiesewetter (Tatasteel) scherp en helder belicht. Tevens is het van belang om tijdig klaar te zijn met nieuwe beproefde technologiën op het moment van het vernieuwen van een hoogoven (1 keer per 15 jaar).

Deze liggen in het toepassen van maatregelen voor energie-efficiency of het beperken het gebruik van compacte energiedragers (steelkool) of het sterk reduceren van CO2 uitstoot.

Remko Ybema (Akzo Nobel) liet met de "Sustainability approach of AkzoNobel" zien, hoe dit deel van de chemische sector al op weg is naar een sterke verduurzaming van de chemische processen en de eigen productie duurzame energiedragers, zoals bij de chooorproductie de waterstof, die vrijkomt bij elektrolyse van zout (NaCl) duurzaam is, als deze met elektrische energie duurzaam verkregen is. De grootste kostenpost voor AKzo Nobel blijkt energie te zijn, waarvan nu al 35% duurzaam wordt verkregen. Dit % zal stijgen, door o.a. verdere participatie in PV- , wind- en warmte projecten.

Tevens is het verduurzamen verankerd in het bewustwordingproces (incentives) van medewerkers en het variabele beloningsdeel van het management.

Ook wordt in de keten in de chemische sector veel gebruik gemaakt van de duurzame grondstoffen en halffabrikaten. 

In de conclusies benadrukte de dagvoorzitter Kornelis Blok, dat de verduurzaming van de industrie de hoogste prioriteit dient te krijgen om de CO2 reductie echt naar nul te krijgen. Dit kan niet zonder de steun van de overheid, die het benodigde beleidskader tijdig dient te scheppen.

De gehele bijeenkomst is terug te zien op video en deze is te vinden onder

Video's Energy NL 2050 Seminars

De agenda en de presentaties van de sprekers kunt u nalezen via de onderstaande links (bijlagen):

Programma

 -  uur Ontvangst met koffie en thee
 -  uur Opening door KIVI dagvoorzitter prof.dr. K. (Kornelis) Blok TU Delft
 -  uur "Naar een duurzame industrie in een net-zero carbon world." door prof. dr. Ernst Worrell, Universite
 -  uur "Naar een CO2-arme procesindustrie door electrificatie van de chemie" door ir. Martijn de Graaff, TN
 -  uur Pauze met aangeklede broodjesmaaltijd
 -  uur "CO2 reductie in de staal productie” door ing. Hans Kiesewetter, Tata Steel
 -  uur "Verduurzamingsaanpak" bij AkzoNobel door Remko Ybema MSc, AkzoNobel
 -  uur Conclusies en discussie