Omschrijving

Het bestuur van de afdeling Filosofie & Techniek heeft het genoegen u uit te nodigen voor de lezing van Koen Straver MSc en Renee Kooger MSc op 14 maart aanstaande. Op deze avond wordt door twee medewerkers van ECN aandacht gevraagd voor het project “ethiek van de energietransitie”. Deze lezing stond oorspronkelijk gepland op 15 november maar kon toen wegens persoonlijke omstandigheden van de sprekers geen doorgang vinden.

Samenvatting van de lezingen:
In het kader van MVI 2016 voert het consortium van het ‘Ethiek van de Energietransitie–project’ bestaande uit ECN, Milieudefensie, Alliander en Tertium een aanjaagstudie uit om de discussie over ethiek van de energietransitie op de kaart te zetten in Nederland. Leidt de energietransitie tot nieuwe of andere vormen van sociale ongelijkheid? Wie zijn dan de winnaars en verliezers in 2035? En welke keuzes, afwegingen en mogelijkheden dienen zich de komende jaren aan om dit te beïnvloeden? Dit project beoogt niet alleen de sociaal-maatschappelijke impact van technologische ontwikkelingen zichtbaar te maken, maar ook een ethische discussie hierover beginnen.

Over de sprekers:
Koen Straver MSc werkt als sociaal psycholoog bij ECN. In de laatste jaren heeft hij leiding gegeven aan projecten met thema’s zoals energiearmoede, de ethiek van de energietransitie, en het in kaart brengen van oplossingen voor het verduurzamen van het gedrag van burgers. Tevens werkt hij op het moment aan een project voor de VNG ‘realisatie energietransitie huishoudens met een smalle beurs’ waarbij best practices en workshops met oa 16 gemeenten worden georganiseerd. Op het gebied van onder andere smart grids en de publicatie acceptatie van verschillende energie technologieën heeft hij aan nationale en internationale onderzoeken mee gedaan.

Renee Kooger MSc is allround consultant bij ECN Beleidsstudies. Zij combineert haar duale achtergrond in journalistiek en milieuwetenschappen in het structureren en vertalen van inhoudelijk complexe materie naar helder en aansprekend beleidsadvies. Daarnaast is zij gespecialiseerd in het opzetten, uitvoeren en analyseren van diepgaande interviews met een grote verscheidenheid aan stakeholders. Haar huidige portfolio bevat onder andere projecten gerelateerd aan de ethiek van de energietransitie, de rol van waterstof in de toekomst en verscheidende transportvraagstukken. Renee heeft een MSc in de milieuwetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam, en een bachelor in journalistiek van de Universiteit Utrecht. Daarnaast is ze een expert op het gebied van debat- en overtuigingtechnieken.

Locatie

Vergadercentrum Vredenburg

Vredenburg 19, 3511 BB Utrecht

Organisator

Filosofie & Techniek

Naam en contactgegevens voor informatie

Johan Hengst

jhengst@outlook.com