Omschrijving

Onbekenden met een computerbril die jouw gezicht en emoties herkennen. Bedrijven met rijk gevulde databanken die weten wat we begeren en ons koopgedrag beïnvloeden. Buitenlandse geheime diensten die ons in de gaten houden door onze privémail te onderscheppen. Robots die demente mensen gezelschap houden en oorlogsgames die zo echt zijn dat je medelijden met de avatar krijgt die je – volgens de regels van het spel – moet uitschakelen. Argeloos omhelzen we de ene verleidelijke technologie na de andere. Maar zijn wij louter consumenten, die al dat moois bijna gratis krijgen? Of zijn we ook de grondstof van de informatierevolutie, waar anderen van profiteren? Hoogste tijd om na te denken hoe dicht bij ons technologie mag komen en waar de ongewenste intimiteit begint. In deze lezing bespreekt Rinie van Est die politieke, economische en sociale strijd om onze intimiteit.

Spreker(s)

Dr.ir. Rinie van Est is onderzoekcoördinator en trendcatcher bij het Rathenau Instituut. Hij is natuurkundige en politicoloog en houdt zich bezig met de politiek van opkomende technologieën. Tevens doceert hij aan de subfaculteit Technische Innovatie Wetenschappen van de TU Eindhoven. Recente boeken waaraan hij heeft meegewerkt zijn Leven als bouwpakket: Ethisch verkennen van een nieuwe technologische golf (2009), Check in / Check uit: Digitalisering van de openbare ruimte (2010), Voorgeprogrammeerd: Hoe het internet ons leven leidt (2012) en Overal robots: Automatisering van de liefde tot de dood (2012) en Intieme technologie: De slag om ons lichaam en gedrag (2014).

Locatie

Vergadercentrum, Vredenburg 19

Utrecht

Organisator

Filosofie & Techniek

Naam en contactgegevens voor informatie

Nadere informatie bij drs.ing. Henk Uijttenhout (vz), tel.: 070 - 3875293 / 06 - 26715554 of via onderstaand e-mailadres.

hbmuijttenhout@hotmail.com

Webpagina Rinie van Est