Omschrijving

Het innerlijk als opgave: Technologie en de verkeerde scheiding tussen binnen- en buitenwereld.

Neurowetenschappelijke en technologische ontwikkelingen willen ons steeds sterker doen geloven dat de geest als onderdeel van het lichaam moet worden beschouwd. Hoewel de populaire media ons veel onwaarschijnlijke mogelijkheden in het vooruitzicht stellen, zijn er wel degelijk ook meer realistische ontwikkelingen aan te wijzen. Zo is er het cochleaire implantaat, een zintuigprothese die al een aantal decennia succesvol wordt toegepast. Ook wordt er geƫxperimenteerd met technieken als Deep Brain Stimulation (DBS) en neurofeedback. Verder wil de spreker nog wijzen op prenatale genetische manipulatie, een techniek waarmee in de lichamelijke en geestelijke vermogens van een persoon zou kunnen worden ingegrepen nog voordat hij is geboren. Als de menselijke geest volledig kan worden herleid tot structuren en processen in de hersenen en daarbij kan worden uitgebreid, aangevuld, gemanipuleerd en zelfs gemaakt met behulp van externe technieken, dient zich de vraag aan wat er nog van het innerlijk overblijft.

Spreker(s)

Prof.dr. Ciano Aydin is Thomas More hoogleraar aan de Technische Universiteit Delft en Universitair Docent aan de Universiteit Twente. Tevens is hij onderwijsdirecteur van de opleiding 'Philosophy of Science, Technology and Society' aan de Universiteit Twente. Thans doet hij onderzoek naar wijsgerige antropologie en techniek. Hij houdt zich in het bijzonder bezig met 'human enhancement' technologieƫn, het paradigma van de 'extended mind' en de relevantie van idealen in een technologisch tijdperk.

Locatie

Vergadercentrum, Vredenburg 19

Utrecht

Organisator

Filosofie & Techniek

Naam en contactgegevens voor informatie

Nadere informatie bij drs.ing. Henk Uijttenhout (vz), tel.: 070 - 3875293 / 06 - 26715554 of via onderstaand e-mailadres.

hbmuijttenhout@hotmail.com