Geotechniek 2007, nr. 2

Kosteneffectieve reconstructie van de verzakte N475 in 14 dagen

M. Duskov, D.H. Smits, Geotechniek nr. 2, april 2007, pagina 64

De circa 3 km lange N475 bij Ouderkerk was in de loop van 15 jaar 80 à 90 cm gezakt. Door een DC&M-contract aan te bieden, heeft de provincie Zuid-Holland de bouwwereld gestimuleerd met een kosteneffectieve kwaliteitsoplossing te komen. Dit heeft geleid tot een constructie waarin een aanzienlijke hoeveelheid EPS is verwerkt. Bovendien kon de aannemer de reconstructie grotendeels binnen de recordtijd van 14 dagen realiseren. Artikel ontbreekt op Educom website

Hoog gefundeerde landhoofden op gewapende grond in de N242 Alkmaar

B. Snijders, C. Brok, Geotechniek nr. 2, april 2007, pagina 60

Om de verkeersdoorstroming te verbeteren, werden de N242 en omliggende wegen nabij Alkmaar omgebouwd, waarbij vijf gelijkvloerse kruisingen werden vervangen door drie ongelijkvloerse. Het werk bevat vier landhoofden in gewapende grond. De constructie is gedimensioneerd op basis van stabiliteitsberekeningen volgens BS 8006. Deze ontwerpmethode is vergelijkbaar met CUR 198. Artikel ontbreekt op Educom website

GIS voor bodem en ondergrond

M. Sintubin, J. van Orshoven, E. Verfaillie, J. Cobbaert, W. Vanneuville, Geotechniek nr. 2, april 2007, pagina 52

In de ingenieursgeologie vormen bodem en ondergrond het werkterrein. In dit artikel wordt de inzetbaarheid van een geografisch informatiesysteem, kortweg GIS, beschreven aan de hand van vier gevallenstudies: duurzaam landgebruik en –beheer, duurzaam gebruik en beheer van het continentaal plat, het voorontwerp van de Ring Antwerpen en een risicoanalyse voor overstromingen. Deze praktijkvoorbeelden illustreren dat het gebruik van een GIS een meerwaarde kan opleveren bij de valorisatie van een geodataset met het oog op het opmaken van betrouwbare modellen van bodem of ondergrond en diens parameters. Het artikel is een compilatie van een KVIV-studiedag in december 2006. 

Innovatieve aardebaan: nog geen eenduidige ontwerpberekening voor de matras

H.L. Jansen, E.J. Huiden, M.J. Profittlich, Geotechniek nr. 2, april 2007, pagina 46

CUR-publicatie 2006-2 "Innovatieve aardebaan" beschrijft de toepassing van drie innovatieve technieken voor het snel aanleggen van blijvend vlakke wegen en terreinen. Dit zijn de gewapende matras op palen, de grondverbeteringstechniek Mixed in Place, en de kolommen met geotextielomhulling. Voor het ontwerp is een belangrijke vraag of er sprake is van grondverbetering dan wel van een fundering op palen. In dat laatste geval is een tweede vraag of NEN 6743 van toepassing is. De CUR-publicatie geeft hiervoor een procedure. Voor de ontwerpberekening van de matras zijn meerdere methoden bekend die tot uiteenlopende resultaten leiden. Het artikel geeft hiervan een analyse. 

Evaluatie van de overconsolidatieratio (OCR) bij de Damwandproef Pernis

D.A. Kort, Geotechniek nr. 2, april 2007, pagina 40

In het kader van de damwandveldproef in Pernis in 1998 is een tiental methoden van grondonderzoek toegepast: boringen, sonderingen met waterspanningsmetingen, pressiometerproeven, dissipatieproeven, in situ vinproeven, alsmede laboratoriumonderzoek in de vorm van classificatieproeven, oedometerproeven en triaxiaalproeven. Uit deze proefresultaten is een schatting gemaakt van de overconsolidatieratio (OCR). Hiervoor zijn verschillende, wereldwijd toegepaste interpretatiemethoden gebruikt. De OCR die bepaald wordt uit de samendrukkingsproeven vertoont een geheel afwijkend beeld in vergelijking met de andere proeven. Vermoed wordt dat dit te maken heeft met uitdroging van de bovenste kleilaag. 

Hoogbouw op parkeergarage Anna van Buerenplein: analyse zettingsgedrag voorkomt lastige dilatatie

J.A. Jacobse, M. de Kant, F.C.J. Schuitemaker, Geotechniek nr. 2, april 2007, pagina 34

Boven het dak van een nieuw te bouwen parkeergarage in Den Haag zullen te zijner tijd drie constructies aanwezig zijn die door de garage heen gefundeerd moeten worden. Dit kan leiden tot problemen met verschilzettingen. Met behulp van  Plaxis 2D- en 3D-analyses zijn de zettingen onder de fundering van de gebouwen bepaald, alsmede de zettingstrog naast de funderingen. De resultaten van deze berekeningen zijn toegepast in een constructief model. Hieruit blijkt dat een dilatatievoeg tussen gebouw en vloer van de garage vermeden kan worden. Extra wapening in de vloeren maakt een monoliete aansluiting van de vloer aan de garagefundatie mogelijk.

Geotechnische risicoverdeling kan altijd

E. de Jong, Geotechniek nr. 2, april 2007, pagina 28

Met het publiceren van CUR-aanbeveling 105 "Risicoverdeling Geotechniek" kwam in april 2006 een document beschikbaar waarin wordt beschreven hoe het contractueel verdelen van geotechnische risico’s in de praktijk plaats kan vinden. De verdeling van risico’s is in discussie gekomen door de opkomst van geïntegreerde contractvormen (GC). Het fundamentele verschil in verantwoordelijkheid bij deze en bij traditionele contracten leidt tot een verschil in omgaan met bodemgegevens. Bij een GC is de opdrachtnemer verantwoordelijk voor de volledigheid van de beschikbare gegevens. Aan de hand van drie voorbeelden wordt de werking van de RV-G geïllustreerd: een verankering van een damwand, de installatie van een damwand en de realisatie van een viaduct.