Geotechniek 2008, nr. 1

Knappe kop, interview met Wim Voskamp

C. Sloots, Geotechniek nr. 1, januari 2008, pagina 62

Voskamp is werkzaam bij Colbond en tot voor kort Nederlands afgevaardigde naar de International Geosynthetics Society. 

Toerit Overtoom met blokkenwand gefundeerd op een paalmatrasconstructie te Papendrecht

P. Liebregts, C. Pfleiderer, C. Brok, Geotechniek nr. 1, januari 2008, pagina 56

Een traditionele opbouw van een toerit naar de dijk in de bebouwde kom van Papendrecht zou de nodige problemen opleveren naar de omgeving. Omdat de bouwtijd en de ruimte krap waren, is gekozen voor een paalmatrasconstructie met daarboven een niet-alledaagse oplossing van twee verschillende gewapende-grondconstructies. 

Europese uitvoeringsnorm grondankers (NEN-EN 1537) nader belicht

R.J.Schippers, Geotechniek nr. 1, januari 2008, pagina 46

Eurocode 7 'Geotechnisch Ontwerp' voorziet onder meer in kwaliteitsborging door middel van uitvoeringsnormen. Voor grondankers bestaat er een Europese uitvoeringsnorm NEN-EN 1537, maar het blijkt nog niet zo eenvoudig om een grondkerende constructie met verankering op basis hiervan compleet te ontwerpen en uit te voeren. Met name de beschrijving van de beproevingsprocedure en de interpretatie van de resultaten daarvan komen niet uit de verf. Vooralsnog wordt in de nationale aanvullende bepalingen NEN 9097 verwezen naar CUR 166. In de Europese TC 288 is een traject opgestart voor revisie van NEN-EN 1537, ofwel door de beproevingsprocedures te laten vervallen ofwel door ze adequaat te beschrijven.

Statistiek bij regionale proevenverzamelingen

E. Calle, Geotechniek nr. 1, januari 2008, pagina 40

Regionale proevenverzamelingen lenen zich bij uitstek om de ruimtelijke structuur van variaties van een grondeigenschap binnen een uitgestrekte grondlaag te analyseren. Een toepassing is het schatten van de karakteristieke waarde van lokale laaggemiddelden van een grondeigenschap bij lijninfrastructuurprojecten. In het stochastische model is het gebruik van de lognormale verdeling voor de grondeigenschappen te prefereren boven de normale verdeling. Bij de opzet van een regionale proevenverzameling moet er altijd voor gezorgd worden dat er voldoende waarnemingen zijn om de verhouding tussen regionale en lokale variatie te bepalen. Aanbevolen wordt het stochastisch model uit de Leidraad Rivierdijken te vervangen door het hier voorgestelde model. 

De intrinsieke tijd in het isotachenmodel

E.J. den Haan, Geotechniek nr. 1, januari 2008, pagina 34

Het isotachenmodel vindt momenteel breed ingang in de Nederlandse geotechniek. Dit weerspiegelt het vertrouwen in de bruikbaarheid en betrouwbaarheid ervan, des te meer omdat het voor velen een moeilijk te doorgronden model is gebleken. Tot nu toe is in artikelen en modelbeschrijvingen de rol van de intrinsieke tijd niet erg expliciet aan de orde geweest. Dit begrip kan evenwel een centrale rol vervullen in het praktisch omgaan met het model. Uit de relatie met de "gewone" tijd zijn verschillende vormen van het tijd-zettingsverloop eenvoudig te verklaren. Bovendien wordt het mogelijk een handberekening met het isotachenmodel te maken. 

Kunstmatige eilanden in de Kaspische zee onder ijsbelasting

A. Lengkeek, Geotechniek nr. 1, januari 2008, pagina 28

In het ondiepe water van de Kaspische Zee ontstaan in de winter door opwaaiing en waterstroming enorme bewegende ijsmassa’s. Het bewegende ijs vormt een serieuze bedreiging voor de constructies die nodig zijn voor de exploratie en productie van het enorme Kashagan-olieveld. Dammen beschermen de productie-eilanden tegen de ijsgang. Het bepalen van de belasting door ijsgang is een vak apart. Voor de meeste constructies geldt dat de sterkte van het ijs de maximale belasting bepaalt. Afschuiven van het talud en integraal wegschuiven van een dam over de ondergrond zijn de belangrijke bezwijkmechanismen. De uiteinden van de dammen bestaan uit kistdammen met combiwanden waarvoor een nieuw type slotconstructie is ontwikkeld.

Deel 1 van Eurocode 7 gereed voor gebruik

G. Hannink, L.J. Buth, A.J. van Seters, Geotechniek nr. 1, januari 2008, pagina 22

Sinds kort kunnen in Nederland de Eurocodes worden gebruikt voor het ontwerpen van gebouwen. Voor het geotechnische deel van het ontwerp is de Nederlandse vertaling van Eurocode 7 deel 1 beschikbaar, te zamen met de nationale bijlage waarin de in Nederland toe te passen partiële factoren zijn opgenomen. Momenteel verwijst deze nationale bijlage voor de toe te passen rekenmodellen nog door naar Nederlandse normen. Binnenkort is dat niet meer nodig en zijn alle in Nederland benodigde rekenmodellen samengebracht in een aparte norm met aanvullende bepalingen. Omdat daarin ook tekstgedeelten uit enkele CUR-publicaties worden opgenomen, verschijnen deze aanvullende bepalingen eerst in een zogenaamde groene versie.