Geotechniek 2011, nr. 1

Geokunst: 10 jaar katern van Geotechniek

Geotechniek nr. 1, Januari 2011, pagina 82

Wij vroegen de NGO (commissie)-leden de bijzondere technische ontwikkelingen en/of anekdotes op hun vakgebied over de afgelopen 15 jaar aan te geven voor deze jubileumuitgave van Geokunst.

Stabiliteit van zandgevulde geotextiele tubes onder golfaanval

P. van Steeg, E. Vastenburg, A. Bezuijen, Geotechniek nr. 1, Januari 2011, pagina 78

In 2007 en 2008 zijn in de Deltagoot van Deltares grootschalige experimenten uitgevoerd, waarin de stabiliteit van zandgevulde geotextiele tubes en containers onder golfaanval is onderzocht. Deze experimenten zijn beschreven in een eerder artikel (Bezuijen & van Steeg, Geokunst nummer 2, april 2009). Ondertussen zijn de resultaten van de Deltagootproeven uitgewerkt en geanalyseerd. In dit artikel worden de proeven met betrekking tot de stabiliteit van geotextiele tubes kort samengevat en wordt behandeld hoe de stabiliteit hiervan kan worden berekend. 

Nieuws onder de grond: Vakblad Geotechniek 15 jaar

M. Korff, M. de Kant, H. Brassinga, R. Brouwer, Geotechniek nr. 1, Januari 2011, pagina 16

Kan de hogesnelheidstrein over slappe grond? Deze vraag sierde de cover van de allereerste uitgave van het Vakblad Geotechniek in 1997. De HSL rijdt inmiddels over die slappe grond (zij het op palen en nog niet op volle snelheid) dus tijd om terug te kijken wat 15 jaar geotechniek ons verder heeft gebracht. Hoe keken we in 1997 tegen het vakgebied aan, wat waren onze verwachtingen en wat is daarvan uitgekomen? Een terugblik. 

Vijftien jaar vakblad Geotechniek: ‘Hét platform voor geotechnisch Nederland’

P. Juijn, Geotechniek nr. 1, Januari 2011, pagina 12

Dat stelt ir. Geerhard Hannink, werkzaam bij de afdeling Geotechniek van het Ingenieursbureau van Gemeentewerken Rotterdam. Vijftien jaar geleden was hij één van de oprichters van het vakblad Geotechniek. Met hem blikken we terug en kijken we vooruit. 

‘Leakfinder’: opsporen van lekkages van in den natte ontgraven bouwkuipen met infrarood

G. Colard, O. Langhorst, R. Bolhuis, Geotechniek nr. 1, Januari 2011, pagina 54

Lekkages van in den natte ontgraven bouwkuipen zijn vaak lastig op te sporen. De leakfinder is een innovatieve meetmethode die onder water lekkages van bouwkuipwanden kan opsporen. De meetmethode is gebaseerd op de detectie van infrarode stralingen. Door de temperatuursverschillen tussen het water in de bouwkuip en het grondwater in de bodemlagen zijn lekkages relatief eenvoudig te detecteren. Bij deze meetmethode is uitgegaan van het in den natte ontgraven van bouwputten waarbij ten gevolge van een drukverschil lekwater binnen stroomt. Diverse bouwkuipen zijn al op deze wijze succesvol geïnspecteerd. De bouwkuip kan dan vervolgens veilig worden droog gezet. 

Lekdetectie bij bouwputten toepassing van de elektrische potentiaalmethode

R. Brouwer, F. Veldhuizen, Geotechniek nr. 1, Januari 2011, pagina 60

Door lekkages bij bouwputten is het vakgebied geotechniek de laatste jaren regelmatig negatief in het nieuws gekomen. De met een lekkage gepaard gaande grondwaterstroming kan grondtransport veroorzaken, hetgeen stabiliteitsverlies tot gevolg heeft. Om die reden is er een toenemende vraag naar methoden die in een vroegtijdig stadium lekken in keerconstructies kunnen opsporen. Dit artikel gaat in op een aantal verschillende technieken en beschrijft vervolgens een kansrijke methode, namelijk de elektrische potentiaalmethode. Deze heeft zich in binnen- en buitenland meerdere malen bewezen.

Ongedraineerde sterkte van slappe Nederlandse grond (deel 2)

E. den Haan, Geotechniek nr. 1, Januari 2011, pagina 42

Het voornemen om de stabiliteit van Nederlandse dijken op basis van de ongedraineerde sterkte te berekenen vergt een herijking van o.a. veld en laboratorium onderzoeksmethoden. In dit kader is bij een uitgebreid onderzoek van drie dijkraaien door Deltares een breed scala aan sondes en laboratoriumproeven ingezet. De ervaringen daarmee worden in de beide delen van dit artikel beschreven. 

Ervaringen van de realisatie boortunnels RandstadRail Rotterdam

D. van Zanten, Geotechniek nr. 1, Januari 2011, pagina 32

RandstadRail is een light-rail verbinding tussen Rotterdam, Den Haag en Zoetermeer. Met deze verbinding is het mogelijk om te reizen tussen (i) Rotterdam en Den Haag en (ii) Den Haag en Zoetermeer zonder over te stappen. Voor de verbinding tussen Rotterdam en Den Haag is voor een groot deel gebruik gemaakt van de Hofpleinlijn, de voormalige heavy-rail lijn van de Nederlandse Spoorwegen (NS). In Rotterdam is RandstadRail, bij metrostation Rotterdam Centraal, gekoppeld aan de metrolijn naar Rotterdam-Zuid. Om de Hofpleinlijn met het metrostation Rotterdam Centraal te verbinden, is een drie kilometer lange verbinding gerealiseerd. De verbinding volgt het zogenaamde Statenwegtracé. 

Schijnbare cohesie van onverzadigde gronden

V. Whenham, M. de Vos, Geotechniek nr. 1, Januari 2011, pagina 66

De traditionele dimensioneringsmethoden voor de helling van de wanden in bouwputten, sleuven of keerconstructies houden geen rekening met het effect van de zuigspanning die optreedt in onverzadigde gronden. Deze leemte in de dimensioneringsmethoden ligt niet alleen aan de grondslag van de schijnbaar onverklaarbare stabiliteit van bepaalde uitgravingen, maar ook van de al even onverwachte instorting van bepaalde andere. In een vorig artikel uit 2007 werden de fundamentele principes voor de uitvoering van bouwputten uiteengezet. Voorliggend artikel vormt een aanvulling op deze publicatie en beschrijft de manier waarop men bij de dimensionering van bouwputten en beschoeiingen rekening kan houden met het positieve effect van de zuigspanning door gebruik te maken van een bijkomende afschuifweerstandsparameter, die ook wel aangeduid wordt als de schijnbare cohesie of matrixcohesie.