Geotechniek 2011, nr. 2

Het bepalen van schadekansen ten gevolge van meerdere zettingsbijdragen

J.L. Bijnagte, H.J. Luger, Geotechniek nr. 2, april 2011, pagina 18

Met behulp van een eenvoudig probabilistisch model kan de bijdrage van verschillende factoren op de totale kans op schade aan gebouwen worden bepaald. Het model is getoetst aan de praktijk en blijkt goede resultaten te geven.

Regulering vloeistofdrukken cruciaal bij aanleg HDDW

R. Rothuizen, G. Cirkel, Geotechniek nr. 2, april 2011, pagina 22

Horizontal Directional Drilled Wells (HDDW) is een innovatieve methode om horizontaal onttrekkings- of infiltratieputten aan te leggen. De afgelopen vier jaar heeft een consortium bestaande uit Brabant Water, IF Technology, KWR Watercycle Research Institute, TU Delft, Visser & Smit Hanab, Vitens, Waternet en Wavin, de HDDW techniek ontwikkeld. De ontwikkeling van HDDW is financieel mogelijk gemaakt door een InnoWator subsidie verstrekt door Agentschap NL. Na een breed scala aan lab- en veldproeven is in maart 2010 een succesvolle pilotproef uitgevoerd in Nieuwegein [2]. Tijdens deze pilot is een complex systeem van vloeistofdrukken geconstateerd door ondermeer het gebruik van een mantelbuis. Vooraf is hier onvoldoende  rekening mee gehouden. Door een tijdige constatering en het komen tot een  degelijke oplossing in het veld is de aanleg van de HDDW succesvol afgerond. In het voorliggende artikel wordt nader ingegaan op de aanlegmethode van  horizontale putfilters door middel van HDD. 

Kansen benutten met de Observational Method

E. de Jong, Uteurs, Geotechniek nr. 2, april 2011, pagina 26

In 2009 is door opdrachtgevers, opdrachtnemers, kennisinstellingen en ingenieursbureau’s uit de gww sector het programma Geo-Impuls gestart dat de geotechnische faalkosten in het jaar 2015 met 50% moet reduceren. Eén van de initiatieven betreft het onder de aandacht brengen van de Observational Method, een ontwerpmethode die het mogelijk maakt de kansen die de ondergrond biedt op een verantwoorde wijze te benutten. Dit artikel geeft allereerst een eerste introductie van het Geo-Impuls programma, waarna dieper ingegaan zal worden op de Observational Method. Een uitgebreider achtergrondartikel over het programma als geheel zal gepubliceerd worden in een volgende Geotechniek. 

Mixed-in-Place dijkversterking proefproject Nieuw-Lekkerland

M. de Kant, R.M. Bos, A. Terluin, Geotechniek nr. 2, april 2011, pagina 32

Binnen de watersector wordt gezocht naar alternatieve technieken voor het uitvoeren van rivierdijkversterkingen in bebouwde gebieden. In het INSIDE programma (2001-2007) is daartoe de Mixed-in-Place techniek ontwikkeld. De techniek moest nog worden getest in een grootschalige praktijkproef. In dit artikel worden de belangrijkste resultaten van deze praktijkproef beschreven en worden suggesties aangedragen voor vervolgstappen. 

Geokunst: Vervormingen van geokunststoffen in een paalmatras

S. van Eekelen, H.-J. Lodder, A. Bezuijen, Geotechniek nr. 2, april 2011, pagina 42

Wanneer een geotextiel of geogrid wordt gebruikt in een paalmatrasconstructie, zal dat gaan vervormen.  Dat is ook de bedoeling, want alleen zo kan het de  verticale belasting weerstaan en kan de boogwerking in de paalmatras zich goed ontwikkelen. Hoe het geotextiel precies vervormt, is in het veld niet eenvoudig te bepalen. In een proefopstelling, die door Deltares is ontwikkeld is dat wel gelukt. Uit de gemeten vervorming is terug te rekenen hoe de belasting op het  geokunststof is verdeeld. Dat blijkt anders te zijn dan in de rekenregels wordt aangenomen. Dat is weer van groot belang het ontwerp van paalmatrassen. 

Geokunst: Ontwikkeling zelfregulerende krib

J. van Dijk, D. van Hogendorp, J. Cleveringa, Geotechniek nr. 2, april 2011, pagina 46

Robusta en ARCADIS hebben de afgelopen twee jaar gewerkt aan de verdere ontwikkeling van de ‘zelfregulerende krib’. Het principe van de zelfregulerende krib zorgt ervoor dat water wordt gekeerd of gestuurd tijdens lage en gemiddelde waterstanden, maar dat bij hoge en zeer hoge waterstanden de constructie naar de bodem zinkt.