Geotechniek 2011, Special

Toekomst Eindige-Elementenmethode in Geotechniek

R.B.J. Brinkgreve, Geotechniek Special, december 2011, pagina 4

In deze bijdrage wordt een beeld geschetst van trends en ontwikkelingen die bepalend zijn voor de toekomst van de eindige-elementenmethode in de geotechniek. Er is de afgelopen 20 jaar veel bereikt. Naast ontwikkelingen rondom de methode zelf heeft de EEM zich ontwikkeld van een specialistische onderzoeksmethode tot een dagelijks ontwerp gereedschap. Het heeft zich een plaats verworven naast conventionele ontwerpmethoden en biedt vooral meerwaarde in complexe situaties. Maar zoals elke methode kent ook de EEM nadelen en beperkingen, die overigens niet altijd door iedere gebruiker worden herkend. Samen met de behoefte vanuit het ontwerpproces om te werken aan steeds complexere situaties die in minder tijd (efficiëntie), tegen geringere kosten en met een minimaal risico moeten worden ontworpen terwijl de grondgegevens vaak beperkt zijn, vormen deze nieuwe uitdagingen waar we in het licht van de toekomst van de Eindige- Elementenmethode in de geotechniek voor staan. De bijdrage geeft een visie op de toekomst, waarbij tevens de deskundigheid van de gebruiker aan de orde wordt gesteld.

De BEM droom

J.L. Coenders, Geotechniek Special, december 2011, pagina 10

In dit kort opiniestuk werpt Jeroen Coenders, computation leader bij Arup in Amsterdam en onderzoeksleider van het BEMNext Lab van de Technische Universiteit Delft, een blik op onze industrie, de bouw, envraagt hij zich af wat onze uitdagingen zijn voor de toekomst. We krijgen een aantal flinke uitdagingen voor de boeg, waar iedereen aan de oplossing zal moeten bijdragen. Jeroen kan vanuit zijn kennis op het gebied van informatietechnologie helpen en hij zal dan ook zijn droom delen voor een verbetering van de gebouwde omgeving door middel van geavanceerd gebruik van informatie technologie: de BEM droom – Built Environment Modelling – The BEM dream.

CUR-richtlijn 236 Ankerpalen: beproeving?

A. Vriend, E. de Jong, Geotechniek Special, december 2011, pagina 14

De afgelopen 5 jaar heeft CUR commissie C152 gewerkt aan het project ‘Ontwerprichtlijn voor slanke niet geheide verankeringssystemen onder onderwater - betonvloeren’. De werkzaamheden hebben nu geresulteerd in de eerste druk van CUR-publicatie 236 ‘Ankerpalen’. Naast uitgangspunten en rekenregels voor het bepalen van de grondmechanische draagkracht en axiale veerstijfheid van deze funderingselementen, is de kracht van deze CUR-richtlijn voornamelijk gelegen in een eenduidige procesgang voor de kwaliteitsborging. Aangetoond moet worden of een gekozen paalsysteem wel geschikt is voor toepassing in gegeven projectspecifieke omstandigheden, op welke wrijvingseigenschappen in die situatie gerekend mag worden en hoe om te gaan met de duurzaamheid.

Intrillen damplanken: Invloedparameters en voorspellingsmethodes

V. Whenham, N. Huybrechts, A. Holeyman, Geotechniek Special, december 2011, pagina 20

Dit artikel focust op de interacties tussen de trilmachines, de damplank en de grond. De invoering van deze interacties, gecombineerd met de interpretatie van experimentele gegevens verbetert de betrouwbaarheid van de voorspellingsmethodes m.b.t. de bepaling van de intrildiepte en -snelheid.

Geo-Engineering in Contracten

L. Tiggelman, P. Litjens, J.J. Heerema, Geotechniek Special, december 2011, pagina 28

Er zitten altijd risico’s in de grond. De vraag is welke contractpartner verantwoordelijk is voor welk risico. Hoe kunnen we die verantwoordelijkheid verdelen, vastleggen en ervoor zorgen dat de risico's voldoende klein zijn? Welke rol speelt risicogestuurd grondonderzoek bij het vaststellen van de informatiebehoefte? Is een Risicoverdeling Geotechniek (RV-G) als instrument een geschikte keuze bij complexe projecten? Verschillende contractvormen vereisen een andere aanpak en mogelijk andere contract eisen. Uiteindelijk moeten de activiteiten onder deze pijler ervoor zorgen dat men niet voor ieder geschil bij de rechtbank staat en dat georisicomanagement al vroegtijdig onderdeel is van het bouwproces. 

Opmars geotechnisch adviseur

A. van Wijck, A.F. van Tol, Geotechniek Special, december 2011, pagina 26

Geotechnisch falen ontstaat grotendeels door een gebrek aan goed risicomanagement en soms door ontbrekende kennis. De geotechnisch adviseur moet zijn adviserende rol opeisen zodat hij vroegtijdig en continu betrokken wordt bij een project. Zo’n verandering in werk- en denkwijze is geen gemakkelijke opgave. Daarom is Geo-Impuls van start gegaan om geotechnisch falen te reduceren. Dit vertaalt zich naar de drie speerpunten van het Geo-Impulsprogramma: Geo- Engineering in Contracten, Geo-Engineering & Techniek en Mens & Omgeving: Geocommunicatie. 

Dilemma of ontwikkelingsvraagstuk?

K. de Haas, M. van Baars, C. Marks, M. Nieuwenhuizen, Geotechniek Special, december 2011, pagina 32

Geotechnische risico’s: ze zijn er altijd, kosten vaak veel geld, maar we praten er liever niet over. De communicatie over deze risico’s – binnen het project en naar de buitenwereld – hoeft echter geen probleem te zijn. Het project Geo - communicatie laat dit zien bij praktijkprojecten. Een team van deskundigen maakt samen met geotechnici, communicatie- en omgevingsmanagers van het project een effectief geocommunicatieplan. Het plan biedt handvatten voor doeltreffende communicatie in drie scenario’s: alles gaat goed, er is een kleine tegenvaller of er gaat iets groots mis. Bij de aanleg van een autoberging in Den Haag is het concept voor het eerst toegepast, met positief resultaat. 

Proefterpen Bloemendalerpolder

F. Hoefsloot, Geotechniek Special, december 2011, pagina 36

Tussen Muiden en Weesp ligt de Bloemendalerpolder (figuur 1). Anno 2011 bestaat de Bloemendalerpolder nog vooral uit cultuurlandschap met langgerekte kavels veenweidegrond. In de toekomst wordt hier een gebied ontwikkeld waarin natuur, recreëren en wonen fijnmazig op elkaar zijn afgestemd. Op het totale grondgebied van Muiden en Weesp komen 4.500 woningen. Maximaal 3.000 daarvan worden gebouwd in een nieuw woongebied met veel oog voor het traditionele karakter van de Vechtstreek. Natuur en recreatie nemen de meeste plek in beslag. 

Reëel en virtueel als een geheel

H.M. Schaap, Geotechniek Special, december 2011, pagina 40

Uitreiking Keverling Buisman Prijs 2011

M. Korff, Geotechniek Special, december 2011, pagina 44

Tijdens de Geotechniekdag vond de prijsuitreiking plaats van de Keverling Buisman Prijs 2011. Deze prijs, voor de beste publicaties op het gebied van geo-engineering, is in het leven geroepen om de bijzondere aandacht die de ondergrond en geotechniek in het leven van alledag speelt onder de aandacht te brengen.