Geotechniek 2012, nr. 1

Wat wij nu nog van Keverling Buisman kunnen leren (2)

J. Heemstra, Geotechniek nr. 1, januari 2012, pagina 22

Tubex-groutinjectiepalen proefbelast voor Metrostation CS in Rotterdam

R. Spruit, G. Hannink, D. van Zanten, Geotechniek nr. 1, januari 2012, pagina 28

Bij de verbouwing van Metrostation CS in Rotterdam zijn zowel Tubex-grou -tinjectiepalen als vibro-combinatiepalen toegepast voor de verankering van destationsvloer.Bij het maken van de Tubex-groutinjectiepalen werden problemen ondervonden met het op de gewenste einddiepte krijgen van de palen.
Door grout met een hogere water-cement factor toe te passen, konden de palen wel op diepte worden geboord. Met deze hogere water-cement factor was het echter onzeker of het benodigde draagvermogen werd gerealiseerd. Er zijn daarom proefbelastingen uitgevoerd op een aantal geïnstalleerde palen. De proeven hadden tot doel om aan te tonen dat het benodigde draagvermogen werd gemobiliseerd. Het artikel gaat in op de gebruikte testopstelling, waarna de testresultaten worden besproken. De proefbelastingsresultaten zijn met een eindige elementen model gesimuleerd zodat de schachtwrijvingsfactor kon worden teruggerekend. De uitvoeringswijze blijkt een grote invloed te hebben op het behaalde draagvermogen. Waarschijnlijk als gevolg van de groutinjectie lijkt de maximale schachtwrijving vrijwel onafhankelijk van de grootte van de vooraf gemeten conusweerstand in de draagkrachtige laag.Daarnaast bleek het bezwijkgedrag van de geteste Tubex-groutinjectiepalen relatief bros te zijn vergeleken met andere typen palen.

Afschuiving langs een vrij glijvlak

R. van der Meij, Geotechniek nr. 1, januari 2012, pagina 34

In de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw zijn veel modellen opgesteld om de stabiliteit van een grondlichaam te berekenen. Bishop’s vereenvoudigde methode is hiervan de bekendste en wordt vandaag de dag nog dagelijks door vele inge - nieurs toegepast. Door een aantal aannames vergt de methode relatief weinig rekenkracht. In de tijd dat rekenkracht nog een schaars goed was is zeer veel ervaring opgedaan met deze methode.
Omdat er ook beperkingen aan Bishop zitten, zijn er in de loop der tijd een aantal aanvullingen gemaakt. In het geval van opdrijven moet tevens een Lift-Van analyse gemaakt worden en bij een risico op droogte moet ook het horizontaal evenwicht gecontroleerd worden.
Sinds enige tijd zit er een nieuwe module in DGeo-Stability (vroeger: MStab) die geen gebruik meer maakt van Bishop. Deze module combineert de methode Spencer met een Genetisch Algoritme om een vrij glijvlak te vinden in een grondlichaam. Deze techniek heeft een aantal fundamentele verbeteringen ten opzichte van de huidige methodes waardoor de evenwichtsfactor nauwkeuriger te bepalen is. Meerdere analyses zoals opdrijven en een droogtetoets zijn niet meer noodzakelijk. 

Geotechnisch falen: Een verkenning naar de perceptie van professionals

A. Ronhaar, J. Halman, S.H.S. Saad Al-Jibouri, Geotechniek nr. 1, januari 2012, pagina 38

Dit artikel beschrijft de resultaten van een onderzoek naar geotechnisch falen dat is uitgevoerd onder professionals in de GWW-sector. Het onderzoek is uitgevoerd op verzoek van Geo-Impuls, een sector breed samenwerkingsverband welke als doel heeft het geotechnisch falen in de periode 2009-2015 met de helft te verminderen.
Aan de hand van een enquête-onderzoek is in kaart gebracht wat professionals in de GWW-sector zien als belangrijke oorzaken van geotechnisch falen en wat volgens hen belangrijke mogelijkheden zijn tot een betere beheersing en bijgevolg reductie van het geotechnisch falen. 

Van Dale Woordenboek voor Geokunststoffen

F. de Meerleer, Geotechniek nr. 1, januari 2012, pagina 46 

Paalmatrasproeven II: Eindige elementenberekeningen

Th. den Boogert, P. van Duijnen, M. Peters, S. van Eekelen, Geotechniek nr. 1, januari 2012, pagina 48 

In de voorgaande twee Geokunsten werden een aantal resultaten van een serie paalmatras-laboratoriumproeven beschreven. De conclusies die daar werden beschreven kunnen leiden tot goedkopere paalmatrassen. In deze derde publicatie wordt gekeken of deze conclusies worden bevestigd door eindige elementen - berekeningen. Hiervoor worden zowel de paalmatrasproeven als een praktijkproject gesimuleerd met Plaxis 3D Tunnel. De berekeningsresultaten bevestigen de eerder getrokken conclusies.