Geotechniek 2012, Special Funderingsdag

Back to the Future van 2050: de toekomst van grond- en funderingstechnieken in Nederland

B. Admiraal, Geotechniek Special Funderingsdag, december 2012, pagina 8

Dit artikel is een aangepaste versie van de openingslezing gehouden op de Funderingsdag 2012. Het betoog pretendeert niet alleen een voorspelling te geven over de grond- en funderingstechnieken in Nederland over ca. 40 jaar, maar begrijpt dat de lezer zelfs een waarzegging wenst te lezen. Om hieraan tegemoet te komen is naast een kristallen bol, vooral gestudeerd op onderzoeksmateriaal en reflectie met de historie van de afgelopen 40 jaar.
Dit heeft geleid tot een beeldvorming, die vanzelfsprekend moeilijk met beeldmateriaal is te illustreren.

Draagkracht funderingspalen, een up-date

A.F. van Tol, Geotechniek Special Funderingsdag, december 2012, pagina 14

Twee jaar geleden verscheen het rapport Axiaal belaste palen met resultaten van het Delft Cluster/CUR onderzoek. Het bleek dat de draagkracht van funderingspalen, berekend volgens de NEN-methode de werkelijke draagkracht, gemeten in proefbelastingen aanmerkelijk overschat. De NEN-commissie besloot dat de waarden voor p en s voorlopig ongewijzigd blijven, maar dat deze waarden een maximale geldigheidsduur tot 2016 hebben. Identificatie en kwantificatie van eventuele verborgen veiligheden kan het verlagen van de draagvermogen factoren geheel of gedeeltelijk voorkomen. 
Dit artikel gaat in op de resultaten van de studie naar verborgen veiligheden. Aan de orde komen: 1. de verbetering van de draagkracht in de tijd; 2. restspanningen in paal; 3. afsnuiten en limietwaarden; 4. groepseffecten en 5. windbelasting / negatieve kleef. De conclusie van het onderzoek is dat het zinvol is om de tijdseffecten nader te onderzoeken, waarbij het dan primair gaat om het effect te kwantificeren en de invloed van belasting wisselingen vast te stellen.
Verder wordt aanbevolen om verder te gaan met onderzoek naar de verdichtingseffecten voor de paalpuntdraagkracht in combinatie met de installatie volgorde.

Van Rijkspostspaarbank naar vijfsterren Conservatoriumhotel: Deel 2. Monitoring uitvoering Conservatoriumhotel Amsterdam

A.E.C. van der Stoel, D. Vink, J. Bouma, Geotechniek Special Funderingsdag, december 2012, pagina 20

In dit tweede deel van twee artikelen over de verbouwing van het Conservatoriumgebouw in Amsterdam wordt nader ingegaan op het monitoringsplan en de relatie tussen de predictie en monitoringsresultaten. Specifiek wordt aangetoond hoe deze combinatie heeft geleid tot value engineering en hoe een tweetal incidenten, die een aanzienlijke vertraging hadden kunnen veroorzaken, zonder noemenswaardige problemen en/of vertraging zijn opgelost. Monitoring en een goede en open communicatie speelden hierbij een belangrijke rol. 

CUR / SBR handboek Funderingsherstel

B. Olij, A.T.P.J. Opstal, H.L. Jansen, Geotechniek Special Funderingsdag, december 2012, pagina 26

Dit artikel gaat in op de onlangs verschenen CUR/SBR publicatie Funderingsherstel. Hierin is de in Nederland aanwezige kennis over dit onderwerp gebundeld.
Alles wat komt kijken als een eigenaar van een pand, veelal een particulier, te maken krijgt met funderingsherstel komt hierbij aan bod. Niet alleen de technische kant van de zaak maar ook andere aspecten zoals financiering, verzekering, organisatie en contractvorming. Ook wordt een methode gepresenteerd voor het bepalen van het aantal panden dat binnen een bouwblok aangepakt moet worden. Dit is van belang als binnen een bouwblok maar bij een paar panden sprake is van ernstige funderingschade. 

Van Mini- tot Giga-palen

P. Middendorp, R. van Dorp, Geotechniek Special Funderingsdag, december 2012, pagina 30

De combinatie van specifieke kennis en kunde, ervaring en durf, ondernemerschap en, op de vraag van de praktijk gerichte ontwikkelingen, leiden tot succesvolle projecten en producten. Het artikel beschrijft een aantal van deze nationale en internationale projecten en producten voor het installeren en testen van palen - van Mini – tot Giga – waar de auteurs de afgelopen 2 jaar als adviseur bij betrokken zijn geweest. Bij de mini-palen wordt ingegaan op het beoordelen van bestaande funderingen en funderingsherstel. De Giga-palen zijn gerelateerd aan het uitvoeren van intrilpredicites voor stalen buispalen met een diameter van 22 m voor een project in China, het intrillen van zeer grote monopiles voor offshore windmolens in Duitsland en het testen van een offshore boorpaal met een snelle proefbelasting tot 65 MN in Maleisië. Voor de tussenliggende paalafmetingen wordt ingegaan op de ontwikkeling van een nieuw apparaat voor het uitvoeren van snelle proefbelastingen, en van nieuw ontwikkelde meetapparatuur voor het testen van palen met gebruikmaking van Wi-Fi signaaloverdracht.

Mixed-In-Place techniek van BAUER zet grond op ecologische wijze om tot duurzame bouwstof: Grond als bouwstof

E.G. van der Velde, Geotechniek Special Funderingsdag, december 2012, pagina 36

BAUER Funderingstechniek levert gedegen Mixed-In-Place soil mix oplossingen voor zowel dichtwanden als wel constructieve wanden. Door toepassing van het drievoudig doorgaand avegaar systeem en de door BAUER ontwikkelde pelgrimsgang, wordt een maximale vermenging van de grond met toevoegmateriaal  verkregen in zowel horizontale als verticale richting van de wand.

Interview Ton Groeneweg: We kunnen naar de maan reizen, maar nog geen millimeter in de grond kijken

J. van der Burg, Geotechniek Special Funderingsdag, december 2012, pagina 44