Geotechniek 2001, Special Geotechniekdag

LET OP: Van de jaargangen tot 2007 zijn - op een paar uitzonderingen na - alleen de abstracts beschikbaar. Vanaf 2007 is van ieder artikel ook een .pdf beschikbaar.

Secanspalenwanden en groutwanden als grondkerende en ondersteunende constructies

J. Hoste en P. de Vleeschauwer, Special Geotechniekdag, 2001, pagina 33

Een betrouwbare voorspelling van het heigedrag is van belang voor de keuze van materiaal, materieel en voor het controleren van de uitvoerbaarheid van de gekozen oplossing. In dit eerste artikel wordt een eenvoudige formule gepresenteerd waarmee het mogelijk is het heiproces te voorspellen. Met deze formule is een vijftal voorbeelden uitgewerkt, die in de praktijk zijn getoetst. In een vervolgartikel zal de formule nader worden onderbouwd.

Barrièrewerking van ondergrondse bouwdelen

G.J.M. Janssen, Special Geotechniekdag, 2001, pagina 45

De grootte van de opstuwing van grondwater door ondergrondse bouwdelen zal afhankelijk zijn van de mate waarin deze de watervoerende laag afsluiten. De conclusie is dat opstuwing van grondwater door barrièrewerking significant wordt: wanneer een watervoerende laag over minimaal 60 à 70% van de totale hoogte van de laag wordt doorsneden en waarbij de barrière meerdere tientallen meters lang is en een breedte heeft van enkele tot meerdere tientallen meters. In steden met complexen van aaneengesloten diepe ondergrondse bouwdelen in een sterk gelaagde bodem mag opstuwing dus niet worden uitgesloten.

Kwaliteitsborging "hamertje tik": problemen aan de "paal"

Special Geotechniekdag, 2001, pagina 53

In Nederland wordt het akoestisch doormeten van funderingspalen (sonisch doormeten SIT of "hamertje tik") veelvuldig toegepast. TNO Profound heeft gebruikers van sonisch doormeet apparatuur in het voorjaar en najaar van 2001 uitgenodigd om 'blind' testen uit te voeren op een aantal palen waarbij vooraf op verschillende dieptes insnoeringen waren aangebracht. Het onderzoek heeft aangetoond dat met goede apparatuur en deskundigheid in het interpreteren van SIT-meetresultaten defecten aan de paalkop duidelijk zichtbaar zijn.

Speciale technieken voor uitvoering van bodemsanering in stedelijke gebieden

P. de Winter en S. Pensaert, Special Geotechniekdag, 2001, pagina 57

Het saneren van een verontreinigde ondergrond in stedelijke gebieden vereist een speciale aanpak. Eventueel kunnen in-situ technieken worden ingeschakeld, maar vaak - door de grote onzekerheid qua doeltreffendheid - wordt toch geopteerd voor het zoveel mogelijk verwijderen van de verontreinigingsbronnen, gecombineerd met een beheersing van de resterende verontreiniging. Speciale ontgravings- en beschoeiingstechnieken bieden hierbij een meerwaarde, terwijl het grondwater kan worden gecontroleerd met behulp van gerichte bemaling of reactieve wanden.

De Zuidas

M. de Kant en G. Sluimer, Special Geotechniekdag, 2001, pagina 63

In zijn huidige vorm bestaat de Zuidas uit een circa 150 meter brede strook waarin snelweg A10, trein- en metrosporen zijn opgenomen. Amsterdam wil hier een nieuw stadscentrum realiseren. In één van de modellen, het dokmodel, wordt alle infrastructuur ondergronds gebracht. Op de tunnels worden kantoren, woningen en voorzieningen gerealiseerd in gebouwen met een maximale hoogte van 100 meter. Het artikel gaat in op de vraag in welke mate de tunnelconstructies en gebouwfunderingen kunnen worden geïntegreerd, waarbij technische en investeringsoverwegingen toetsingscriteria zijn.

Het maken van funderingen in beperkte ruimten

B.K.J. Obladen, Special Geotechniekdag, 2001, pagina 69

Omdat er steeds meer in binnensteden gebouwd moet gaan worden, zullen we onze toevlucht moeten nemen tot speciale funderingstechnieken, met machines die speciaal voor dit doel zijn ontwikkeld. Uitvoeringsmethoden moeten in ieder specifiek geval bekeken worden, gebruikmakend van speciaal voor dit doel ontwikkeld materieel.