Geotechniek 2004, nr. 4

LET OP: Van de jaargangen tot 2007 zijn - op een paar uitzonderingen na -  alleen de abstracts beschikbaar. Vanaf 2007 is van ieder artikel ook een .pdf beschikbaar.

Aansluiting HSL op normaal spoor Rotterdam-west

W.R. de Sitter, Geotechniek/Prepal 2004, nr. 4, p 72

Om esthetische redenen is de hooggelegen baan in Rotterdam-west aangelegd op boven het maaiveld uitstekende palen die zijn toegepast als kolommen. Dit blijkt ook een aantrekkelijk ontwerpconcept omdat het leidt tot directe kostenbesparing en tijdwinst.

Europese funderingscode verticale drainage

N.G. Cortlever, Geotechniek/GeoKunst 2004, nr. 4, p 54

De CEN werkt aan een Europese funderingscode voor verticale drainage. De code zal principes bevatten voor onderzoek, uitvoering, toezicht en bewaking van projecten. In Nederland bestond al een standaard die als basis heeft gediend voor de eigenschappen waaraan een drain moet voldoen. Naar verwachting zal de code binnen twee jaar goedgekeurd zijn en ook in Nederland de regelgeving beïnvloeden.

Rekenen met verticale drains

J.B. Sellmeijer, M.A.T. Visschedijk en M.J.M. Weinberg, Geotechniek 2004, nr. 4, p 36

Verticale drains versnellen de consolidatie bij ophoging. Door tijdelijke voorbelasting treedt ook minder restzetting op. Hoe kunnen we de effecten van drainage op zettingen berekenen? Het programma MSettle biedt nieuwe mogelijkheden die geschikt zijn voor alle gangbare drainagesystemen. De nieuwe aanpak is een generalisatie van de traditionele methode volgens Terzaghi-Barron-Carillo. De mogelijkheden worden toegelicht aan de hand van twee praktijkvoorbeelden: de Schipholbaan en een aansluiting op de A4 te Schiedam. Lees het volledige artikel

ConsoliTest: oppervlaktegolven voor geotechniek

R.S.Westerhoff en R.H.B. Rijkers, Geotechniek 2004, nr. 4, p 20

TNO-NITG gebruikt sinds enige jaren oppervlaktegolven om de ondiepe bodem te bemeten. De techniek heet ConsoliTest. Het resultaat van deze techniek is een bodemgelaagdheid tot ongeveer 30 m diepte. De voordelen van ConsoliTest zijn legio: snel, goedkoop, niet-destructief en toepasbaar vanaf het oppervlak. Aan de hand van enkele cases wordt de praktische toepassing van de methode gedemonstreerd bij het meten van de dikte van een vuilstort, en het meten van afwijkingen in en onder dijken.

Kwaliteit engineering prefab betonelementen geregeld!

N.N., Geotechniek 2004, nr. 4, p 64

De verdeling van de taken en verantwoordelijkheden ten aanzien van de berekeningen en tekeningen van constructieve prefab betonelementen zijn voortaan een onderdeel van het KOMO attest-met-productcertificaat. Uitgebreide informatie over de systematiek is te vinden op de Kiwa-website.

AZ tussenplanken in combiwanden

R. Debrauwer en J. Branders, Geotechniek 2004 advertorial, nr. 4, p 44

De universiteit van Luik heeft met laboratoriumtesten en numerieke simulaties uitgebreid onderzoek gedaan naar het gedrag van AZ tussenplanken in combiwanden. Er is een tabel met karakteristieke waarden voor de draagkracht afgeleid die kunnen worden gebruikt bij de dimensionering van combiwanden.

Keren door injecteren: Defensiecomplex Schaarsbergen

A.E.C. van der Stoel, Geotechniek 2004, nr. 4, p 28

Door CRUX Engineering BV zijn sterkte- en vervormingberekeningen uitgevoerd ten behoeve van een bodeminjectie bij een gebouwencomplex van Defensie. Onder de bestaande constructie, die op staal is gefundeerd, diende trillingsvrij een bouwkuip te worden geconstrueerd zonder de bestaande constructie aan te tasten. Met bodeminjectie is een kwalitatief hoogwaardige bouwkuipconstructie met een kerende hoogte van maximaal 5,5 m(!) gerealiseerd, die voldeed aan deze voorwaarden. Omdat na het oorspronkelijke dimensioneren bleek dat een onverankerde wand wel aan de sterkte- en stabiliteitseisen voldeed maar niet aan de stijfheidseisen, is besloten de wand plaatselijk te verankeren. Omdat het benodigde injectielichaam daardoor kleiner kon blijven, bleek dit óók economisch een aantrekkelijk alternatief!

TC 5: Environmental Geotechnics

M. Loxham, Geotechniek 2004, nr. 4, p 14

TC5 is de milieucommissie van de International Society. De doelstellingen van TC5 hebben voornamelijk te maken met de interface tussen de geotechnische ingenieur en de bredere milieuproblematiek. Het voornaamste product van TC5 is een boekwerk dat in Osaka in 2005 gepresenteerd zal worden en dat een hulpbron en leidraad zal zijn voor de geotechnische ingenieur bij zijn werk in milieuland.