Wegens de uitbraak van het Corona virus kon deze reis helaas geen doorgang vinden. Er wordt nu getracht een vergelijkbare reis in 2021 te organiseren.

7-daagse studiereis TURIJN EN BOLOGNA zondag 19 t/m zaterdag 25 april 2020

De Stichting Studiereizen Technisch Erfgoed organiseert meerdaagse studiereizen voor leden van  Histechnica en de KIVI-afdeling Geschiedenis der Techniek. Elk jaar is dit afwisselend een binnenlandse (2-daags) en een buitenlandse (5 à 7-daagse) reis. Bij deze reizen wordt met name aandacht besteed aan bijzondere monumenten die in gerelateerd zijn industriële archeologie. Voorts kenmerken de reizen zich door de goede sfeer.

INHOUD van de STUDIEREIS

Het programma begint op zondagmiddag 19 april om ca 13:45 en eindigt aan het eind van zaterdagmiddag 25 april. Deze tijden zijn afgestemd op de KLM-vlucht 1555 naar Turijn, vertrek Amsterdam 09:35 en de KL1596 met vertrek vanuit Bologna om 17:25.

Te bezoeken locaties (onder voorbehoud van wijzigingen of force majeur)

TURIJN

 • Mole Antonelliana (1863-1873) : het gezichtsbepalende icoon van Turijn, ooit bedoeld als Synagoge, thans bijzonder filmmuseum met een unieke collectie filmprojectoren.
 • Lingoto, het voormalige fabriekscomplex van Fiat : bezoek aan het vroegere hoofd-gebouw met op het dak de testbaan van Fiat.
 • Aurora, sinds 1911 iconische vulpennen: bezoek aan het museum “Officine Scrittura” (1861) en bedrijfsbezoek Aurora.
 • SMAT, het waterzuiveringsbedrijf van de stad aan de Po: bedrijfsbezoek.
 • Museo Nazionale del Automobile : museum in de bakermat van de Italiaanse autoindustrie.
 • IVECO, ontstaan uit een fusie van grote Europese vrachtwagenproducenten : bezoek aan en rondgang in de fabriek in Turijn.

IVREA

 • Olivetti: uitvoerig bezoek aan de voormalige bedrijfsgebouwen, waartoe de Talponia Residences behoren. De gehele wijk is sedert juni 2019 UNESCO werelderfgoed.

CHIVASSO

 • Cavour-kanaal : bezoek stuw ten behoeve van irrigatieproject uit de 19e eeuw.

BOLOGNA

 • Middeleeuwse binnenstad : City-walking-tour met headsets o.l.v. Catia Alberti.
 • Museo Patrimonio Industriale, gevestigd in een oude steenfabriek: historische ver-zameling van machines en producten uit deze belangrijke en vroeg-industriële regio.
 • Ducati, de fameuze GP-motorfiets : bezoek aan het museum en rondgang door de fabriek tijdens de productie. 
 • Canali di Bologna, kanalen die belangrijk waren voor de vroege nijverheid. Bezoek aan de kleine ondergrondse electrische centrale Cavaticci en  het sluisje Chiusa di Casalecchio.
 • Fondazione MAST,  een samenwerkingsverband van geavanceerde industrieën in Bologna : ontvangst aangeboden voor onze deelnemers in een hoogstandje van moderne architectuur.
 • Museo della Macchina del Vapore, een (klein) privé museum van stoommachines voor landbouw en industrie.
 • Granarolo Latte : bezoek aan zuivelfabriek

SAN MARINO

 • Op de Italiaanse onafhankelijkheidsdag zaterdag 25 april bezoek aan één van de kleinste Europese landen en oudste republiek (301 n.C.). Oude hoofdstad, Monte Titano en zijn drie vestingen behoren tot het Unesco Werelderfgoed. Spectaculair uitzicht (bij zeer mooi weer tot de Adriatische zee), Tax-free.

Vervoer naar Turijn en terug uit Bologna

Dit vervoer is niet in de reissom begrepen. Gebleken is dat een groot aantal leden met interesse voor deze reis de wens hebben voor aanvang van het programma eerder naar Turijn en/of na beëindiging van de reis langer in Bologna c.q. Italië te verblijven.  De organisatie heeft om die reden besloten geen reserveringen te doen middels een groepsboeking bij KLM. Dit biedt tevens de mogelijkheid kosten te besparen. Voor 18 deelnemers is er de mogelijkheid de eerdergenoemde aansluitende KLM-vluchten te boeken door onze organisatie. Indien u zich hiervoor aanmeldt op het inschrijvings-formulier verplicht u zich gelijktijdig tot een bedrag nooit meer dan € 220 indien u wordt ingeloot. Bij verzending van het geboekte E-vliegticket bevindt zich tevens een factuur. De betaling tegen kostprijs van de KLM dient binnen twee weken na ontvangst te worden betaald. Ruimbagage is niet in de prijs begrepen. Wanneer u ruimbagage wenst mee te nemen is dit voor eigen rekening. Indien zich meer dan 18 deelnemers voor deze dienstverlening aanmelden zal de volgorde van de loting worden aangehouden.   

Prijzen

De prijs voor deze studiereis bedraagt 995 euro p.p. op basis van twee personen per kamer en exclusief vervoer naar Italië v.v.. Voor kamergebruik door 1 persoon geldt een toeslag van 200 Euro. In deze prijs is begrepen:

 • Zes overnachtingen met ontbijt waarvan drie in  ***Hotel Piemontese in Turijn en drie in ***Hotel Regina in Bologna in het oude centrum
 • 5 Lunches inclusief dranken tijdens de excursies
 • Vier diners met één drankje
 • 2e klas-ticket met hogesnelheidstrein Frecciarossa van Turijn naar Bologna
 • Alle toegangsbewijzen en gidsen

Niet inbegrepen is hetgeen hierboven niet is genoemd zoals o.a.

 • Vervoer naar Italië v.v.
 • Meer drankjes dan aangegeven
 • Kosten reünie tenzij deze uit het overschot van de reis betaald kunnen worden.
 • Reis- en annuleringsverzekering door u zelf af te sluiten
 • Persoonlijke uitgaven

Extra dagen verblijf

Voorafgaande en aansluitend op de reis kunnen bij het hotel kamers individueel en rechtstreeks bijgeboekt worden mits beschikbaar. Nadat u bent ingeloot worden u hiervoor aanwijzingen en links gemaild.

Toewijzing voor deelname

Deelname is beperkt tot 40 leden. In de loop van de afgelopen jaren werd het aantal leden dat zich voor deelname opgeeft steeds groter waardoor overtekening ontstond en wij een aantal leden moesten teleurstellen. Het tot 2018 gehanteerde systeem “wie het eerst komt, het eerst maalt” werd niet door iedereen als billijk ervaren. Daarom werd besloten bij overtekening over te gaan tot loting. Dit maal zal voorrang worden gegeven aan diegenen die zich hadden opgegeven voor de reis naar Hamburg maar niet mee konden. In welke mate prioriteit bij volgende reizen zal worden gegeven wordt in komende jaren in redelijkheid en naar bevind van zaken door het Bestuur per reis bepaald.

U kunt zich opgeven voor deelname door overschrijving van € 100,- per persoon naar bankrekeningnummer NL05 INGB 0006 8413 40 van de Stichting Studiereizen Technisch Erfgoed met vermelding van “Aanbetaling Italië 2020” en de naam(namen) voor wie de aanbetaling wordt gedaan. Daarnaast dient U het volledig ingevulde inschrijfformulier per E-mail in te zenden. Alleen zij, wier aanbetaling en formulier uiterlijk 18 november 2019, 24.00 uur, zijn ontvangen, nemen deel aan de loting.

Het inschrijvingsformulier is te vinden in het bijgevoegde document 'Convocatie Turijn en Bologna' (knop rechts).

Wij verheugen ons op uw deelname aan deze zevendaagse studiereis!

Ir. T. Boele, tboele@box.nl