Het bestuur en leden van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIVI) analyseren actuele politieke ontwikkelingen tijdens de coronacrisis. Wij leveren feiten en duiding vanuit de technologische kennis en ervaring van ingenieurs.

Logistiek blijkt voor de GGD organisatie een heel lastig probleem te zijn. Het tijdig en effectief uitvoeren van coronatesten wordt in ons land steeds moeilijker. Eerst is er personeel teveel en vervelen de laboranten zich. Daarna is er ineens een tekort dat steeds erger wordt. Als het ene probleem wordt opgelost ontstaat er ergens anders weer een andere bottleneck. Gevolg is dat organisaties in de keten naar elkaar gaan wijzen en een oplossing steeds verder uit beeld raakt.

Logistiek van een keten met vele tientallen teststraten, laboratoria, callcentres, toeleveranciers, klanten, etc. is ook moeilijk. Optimaliseren en schokbestendig maken tegen de vele onverwachte ontwikkelingen die zich in deze crisis steeds weer voordoen kan echter wél.

Een geschikte methodiek daarvoor is scenario-analyse met Serious Gaming. Op traditionele wijze optimaliseren van een zeer complexe keten is met behulp van wiskundige modellen bijna onmogelijk. Zelfs met traditionele scenario-analyse moet het aantal relevante factoren van invloed zo sterk worden beperkt dat de oplossing onbetrouwbaar wordt. Met serious gaming kunnen de effecten van verschillende scenario's en invloeden van buiten echter wel zodanig worden onderzocht dat de noodzakelijke schokbestendigheid wordt bereikt.

Voor onderhoud en reparatie van vliegtuigonderdelen en bijvoorbeeld Defensie wordt deze methodiek al gebruikt om de spelers in de keten te laten inzien hoe ze het beste kunnen handelen. Het ministerie van VWS zou dit samen met de GGDen en laboratoria ook kunnen doen om de logistieke keten te verbeteren.

Als onafhankelijke vereniging kunnen wij eventueel behulpzaam zijn om organisaties te identificeren die hierbij kunnen ondersteunen.

_____________________________
Den Haag, 10 september 2020

Dit advies is vandaag verzonden aan de leden van de Vaste Commissie voor VWS in de Tweede Kamer.
Heeft u nog vragen? Neem dan contact op via E: jan.wind@kivi.nl
Foto: Pixabay free to use
 

 

 

web stats