Waar gaat het over in het stikstofbeleid van Nederland?

In feite is het stikstofbeleid als volgt: natuurkwaliteit (staat van instandhouding) wordt gelijkgesteld aan stikstofdepositie overschrijdingen afgemeten aan de Kritische depositiewaarden (KDW - de ‘ecologische risicoplafonds’)
De stikstof ‘afrekenmethodiek’ om te komen tot schattingen van stikstofdeposities is het model AERIUS/OPS.

Je zou zondermeer kunnen stellen dat natuurbeleid in Nederland niets anders is dan KDW/AERIUS beleid. 

Al deze termen behoeven uitleg en kritiek. Die worden in deze lezing uitgelegd.

Prof. Jaap C. Hanekamp behaalde zijn diploma scheikunde aan de Universiteit Utrecht in 1989. Hij behaalde zijn eerste doctoraat, eveneens in de scheikunde, aan dezelfde instelling in 1992, en voltooide zijn postdoctorale graad in de scheikunde aan de University of California Riverside.

Vervolgens heeft Hanekamp in wetenschappelijke beoordelingscommissies gezeten die belast zijn met het controleren van de wetenschappelijke kwaliteit van het werk dat wordt uitgevoerd door verschillende Nederlandse nationale volksgezondheids- en milieuagentschappen, en heeft hij ook gediend als wetenschappelijk auditor die bemiddelt tussen verschillende Nederlandse en Europese industrieën en Nederlandse overheidsinstellingen over wetenschappelijke en wetgevende kwesties, en heeft op basis van zijn bevindingen rapporten opgesteld.

Hanekamp is universitair hoofddocent aan het University College Middelburg, is directeur van HAN-Research, een onafhankelijk wetenschappelijk onderzoeksbureau en is adjunct-faculteitslid aan de Universiteit van Massachusetts Amherst, etc.

Momenteel besteedt Hanekamp veel tijd aan het helder maken van zaken rondom de stikstof problematiek in Nederland.

De borrel begint om 18:00 uur en de maaltijd volgt stipt om 19:00 uur.

Aanmelden uiterlijk 2 november.

Verdere informatie of aanmelden kan via: kringrotterdam@kivi.nl