Waterstof is een essentiële bouwsteen van onze toekomstige, duurzame energievoorziening. Gasunie wil de marktontwikkeling van waterstof bespoedigen. Als onafhankelijk netbeheerder en verbinder zal het waterstof van verschillende aanbieders gaan aansluiten en transporteren naar de grote afnemers in Nederland en de omringende landen. Daartoe zal de huidige aardgas leiding infrastructuur waar nodig aangepast worden, en eventuele nieuwe infrastructuur tijdig beschikbaar gemaakt worden.

In veel landen met veel zon en/of wind worden grootse plannen ontwikkeld om waterstof goedkoop te produceren, en de verwachting is dat Nederland en Europa ook veel van deze waterstof zullen gaan importeren. In de presentatie zal veel aandacht besteed worden hoe deze energie geïmporteerd kan worden, als vloeibaar waterstof, ammoniak, gasvormig per pijpleiding, etc., en wat dat betekent voor het Nederlandse (en Europese) energiesysteem. Rotterdam is heel ambitieus voor de import van waterstof. Rotterdam werkt ook hard aan de eerste nieuwe waterstofleiding , die lokale vraag en aanbod verbind, en later ook  aangesloten kan gaan worden op het toekomstige nationale waterstof netwerk.

In de presentatie zal ook over de samenhang tussen waterstof en elektriciteit worden gesproken, en de ontwikkelingen van de offshore wind. In studies van gezamenlijke netbeheerders wordt steeds duidelijker hoe de rolverdeling er uit zou kunnen komen te zien, en hoe de energiedragers in een geïntegreerd energie systeem zouden moeten samenwerken, rekening houdend met elkaars zwakke en sterke punten.

Missie Gasunie
Gasunie is een leidende Europese energie-infrastructuuronderneming. Gastransport en gasopslag vormen de kernactiviteit. We dienen het publiek belang en faciliteren de energietransitie door geïntegreerde infrastructuurdiensten aan te bieden. We richten ons op waarde creatie voor onze aandeelhouder(s) en andere stakeholders en hanteren de hoogste veiligheids- en businessstandaarden die in de sector worden toegepast.

Visie Gasunie
We geloven in een duurzame toekomst met een uitgebalanceerde energiemix en een blijvende rol voor gas dat afkomstig is uit verschillende bronnen. We geloven dat we onze klanten het best bedienen met innovatieve oplossingen op het gebied van (gas)infrastructuur.

Over de spreker
Adriaan de Bakker is afgestudeerd als technische natuurkundige aan de Universiteit Twente. Hij is al ruim 30 jaar werkzaam bij Gasunie. Momenteel is hij bij de afdeling Strategie en Innovatie bijna 4 jaar grotendeels bezig met waterstof, met als zij-onderwerp CCS. Hij is betrokken bij waterstof studies die worden uitgevoerd door de strategie afdeling en door de business afdelingen.

De borrel begint om 18:00 uur en de maaltijd volgt stipt om 19:00 uur.

Aanmelden uiterlijk 2 juni.

Verdere informatie of aanmelden kan via: kringrotterdam@kivi.nl