Op vrijdagavond 2 oktober 2015 vond in de binnenstad van Enschede de eerste Twente Science Night plaats. Het motto van de avond was 'Celebrate the Light'. KIVI Students Twente was van de partij met een muzikale pubquiz over wetenschap, techniek en licht!

Eerste Twente Science Night een succes!

Terwijl in de Grote Kerk op de Oude Markt van Enschede een viertal prominente wetenschappers lezingen over de mogelijkheden en eigenschappen van licht gaven, vond een kleine 100 meter verder de eerste Twente Science Night pubquiz plaats, georganiseerd door KIVI Students Twente. In café Central Park gingen 21 teams van tussen de twee en negen deelnemers de strijd met elkaar aan in vragen die gingen over wetenschap, techniek en licht. De rol van quizmaster werkt vertolkt door de bekendste quizmaster van Enschede, Tom Kuijpers. Tussen de vragen door improviseerden pianist (en robotwetenschapper) Edwin Dertien en saxofonist Gijs van Oort er lustig op los. Hun muzikale hoogtepunt vond plaats tijdens de muziekronde van de pubquiz, waarin zij muzieknummers binnen het thema ten gehore brachten, die door de teams geraden moesten worden.

Ook het demonstratiegenootschap Science on Tour van Twente Academy was aanwezig om een vijftal spectaculaire experimenten in het café uit te voeren. Naar welke Zwitserse wis- en natuurkundige (overigens geboren in Groningen) is de wet vernoemd die ervoor zorgt dat een piepschuimen plaat blijft zwegen als er met een föhn bovenop wordt geblazen (en er ook voor zorgt dat vliegtuigen blijven vliegen)? En hoe heet het principe waarbij luchtdeeltjes elektrisch geladen deeltjes opnemen onder vertoon van bliksemschichten?

Tussen deze spectaculaire onderdelen kwamen tientallen 'reguliere' vragen. Hoe lang is de Afsluitdijk? De Engelse naam van welk land is in de roman The Hitchhiker's Guide to the Galaxy een scheldwoord in het hele universum, behalve op aarde waar niemand de echte betekenis kent? Welk fictief hulpje werd in 1956 uitgevonden door Carl Banks als een apparaat dat de gedachten van een kat kon lezen? Welk draagbaar apparaat (waarvan de eerste versie bestond uit een zeepkist, een kussensloop, een ventilator en tape) werd in 1907 uitgevonden door James Spengler? Welke internist en ingenieur vond in 1943 in Kampen de kunstnier uit? Van welke elektronicagigant was Gordon Moore (grondlegger van de 'Wet van Moore') één van de oprichters? Welke techniek uit de telecommunicatie werd uitgevonden door de Nederlander Jaap Haartsen, destijds werkzaam bij het Zweedse bedrijf Ericsson? Hoeveel minuten doet het licht van de zon er ongeveer over om bij de Aarde aan te komen? Met welke uitspraak legde René Descartes het fundament voor de verlichting? Enzovoort, enzovoort...

Na een lange, vermoeiende maar plezierige strijd bleek één team de duidelijke winnaar. Alle aanwezigen waren het erover eens dat ze waarschijnlijk getuige waren van de aftrap van een jaarlijks terugkerend fenomeen en daarmee de geboorte van een traditie.

 

 

Antwoorden op de vragen (respectievelijk): Daniël Bernoulli, ionisatie, 32 kilometer, België, Lampje, de stofzuiger, Willem Kolff, Intel, Bluetooth, 8 minuten, Cogito ergo sum