Deze bijeenkomst vindt online plaats

Effecten van droogte in Leeuwarden

Droogte komt steeds vaker voor. Wat is de impact van droogte op de stad (woningen, infra en groen) van Leeuwarden? Een presentatie van de resultaten van een onderzoek gedaan door BZ Ingenieurs samen met de gemeente Leeuwarden.

De gemeente Leeuwarden had behoefte om de risico’s van droogte voor het bebouwde gebied in kaart te brengen: de risico’s van lagere grondwaterstanden door klimaatverandering op maaivelddaling, bebouwing, infrastructuur en groen. Met een grondwaterklimaatanalyse op 220 peilbuizen van het gemeentelijke grondwatermeetnet is per peilbuis uit het grondwatermeetnet bepaald welke veranderingen in de grondwaterstanden gaan optreden door klimaatverandering. Oftewel: hoeveel stijgt de grondwaterstand in de winter en daalt deze in de zomer van 2050. In zettingsgevoelige gebieden zorgt een daling van de lage grondwaterstanden voor maaivelddaling. De maaivelddaling is vervolgens op buurtniveau berekend.

De daling van de grondwaterstanden en de maaivelddaling kunnen extra risico’s veroorzaken: verzakkingen en scheurvorming bij woningen en infrastructuur. Bij groen een toename van sterfte en een toename van beheerkosten.

BZ heeft samen met de gemeente met werksessies de ervaringen van de droge zomers van 2018, 2019 en 2020 gebruikt om risicomatrixen op te stellen voor de risico’s van droogte voor de  bebouwing, infrastructuur en groen. Dit is op kaart gezet waarmee inzichtelijk is geworden waar welke droogterisico’s optreden als gevolg van klimaatverandering. Tot slot zijn op basis van deze risico’s de potentiële financieel schadeposten bepaald.

Op dinsdag 25 oktober krijgen we een toelichting van BZ over de aanpak en resultaten van de droogtestudie. De gemeente Leeuwarden geeft een toelichting over de aanleiding van deze studie en hoe zij de resultaten binnen de gemeente gebruiken en toepassen.

Sprekers: Vincent van der Neut (Gemeente Leeuwarden) en Maaike Klein Overmeen (BZ I&M)

Deelname is gratis. Ook niet-leden zijn van harte welkom. Aanmelden via de KIVI website.