Marcel Elenbaas, afgestudeerd Scheepsbouwkunde te HTS Haarlem in 2000.  
Eerste periode werkzaam bij innovatiebureau Willems & Van den Wildenberg, en sinds 2003 In dienst als composiet deskundige te Damen Schelde Marinebouw, tegenwoordig genaamd Damen Naval. Vanuit diverse Europese samenwerkingen composiet kennis opgebouwd, waarna hij sinds 2012 betrokken was bij de introductie van composieten binnen de Damen Shipyards Gorinchem. Vanuit Gorinchem verantwoordelijk voor de introductie van een nieuw product, namelijk de composiet waterbus welke nu o.a. in Antwerpen in de vaart is.  

Sinds 2015 als lead engineer terug bij de ontwikkelingsafdeling van Damen Naval waarin Marcel projectleider is voor o.a. de technologieontwikkeling om grotere composiet schepen (tot 85 meter) in composiet te vervaardigen. Marcel ligt toe hoe dit traject is gegaan binnen het Europese samenwerkingsverband genaamd RAMSSES. https://www.ramsses-project.eu/

In de presentatie wordt het doorlopen ontwikkelingsproces toegelicht, waarbij elk van de partners bijdragen aan het bereikte resultaat. Dit reikt van materiaal ontwikkeling, productie van demonstrator, validatie van ontwerp en productie, tot aan Approval in Principle van grote maritieme composiet constructies. Vooral de aanpak van brandveiligheid is voor Damen een reden om de samenwerking op te zoeken met de industrie, kennisinstituten en classificatiebureaus. 

Deelnemen aan het online evenement
KIVI Martec leden zijn van harte welkom bij deze online presentatie! Gebruik de rode knop rechtsboven om u aan te melden met uw KIVI-account. Woensdag 13-04-2022 mailen we u de deelnamelink, die u kunt openen via Microsoft Teams of webbrowsers Microsoft Edge/Google Chrome.

Praktische overwegingen
Houd bij de voorbereiding van de bijeenkomst rekening met het volgende:
• Om deel te kunnen nemen, moet u ervoor zorgen dat u Microsoft Edge of Google Chrome hebt geïnstalleerd, of Microsoft Teams
• Tijdens de presentatie zelf kunnen er in de chat vragen worden gesteld
• Een moderator verzamelt/combineert/selecteert vragen uit de chat en stelt ze aan het einde voor aan de presentator
• U wordt vriendelijk verzocht tijdens het evenement uw microfoon te dempen en de lezing niet op te nemen.