19 juni waren wij te gast bij de firma Hembrug, producent van hoog precisie draaibanken. Het bedrijf heeft wereldfaam en heeft een lange geschiedenis. De oorsprong ligt in het jaar 1679 als militair instituut, de Artillerie Inrichtingen, voor de fabricage van munitie waarbij ook de vraag ontstond naar machines die deze munitie konden maken. In het jaar 1939 is men begonnen deze apparatuur ook aan derden te verkopen onder de naam Hembrug. In 1979 is het bedrijf gesplitst in Eurometaal voor de fabricage van munitie en Hembrug voor de productieapparatuur.

 

De deelnemers druppelden vanaf één uur binnen en werden verwelkomd met koffie en thee, en toen tegen twee uur iedereen er was begon de presentaties van dhr Huub Balm, international sales manager, en dhr Robert Nefkens, directeur. Eerst werd de historie van het bedrijf verteld en wel met gepaste trots: er zijn weinig bedrijven in de wereld die kunnen pochen op een geschiedenis van bijna 350 jaar. Daarna werd tekst en uitleg gegeven van de type machines die men maakt, wat tot enthousiasme uit de zaal leidde want wat Hembrug maakt is zonder overdrijving zeer indrukwekkend.

 

De machines worden ‘Mikroturn’ genoemd en zijn hoogprecisie draaibanken met nauwkeurigheden die zo klein kunnen zijn als een micrometer. Deze machines worden wereldwijd verkocht aan fabrikanten van machine onderdelen die om deze hoge precisie vragen, denk bijvoorbeeld aan kogellagers, brandstofinspuiters, tandwielen. De machines worden verkocht als alternatief voor slijpen en Hembrug is wereldleider.

 

Na de voordrachten werden de aanwezigen verdeeld over drie groepen voor een rondleiding door de fabriek. Van het magazijn door naar de subassemblages en vervolgens naar de eindassemblage. Wat zeer indrukwekkend was is de zorgvuldigheid waarmee de machines gemaakt worden, op vrijwel elke fase worden uitgebreide kwaliteitscontroles gedaan en de hallen lijken op laboratoria.

 

Na afloop werden we nog uitgenodigd voor een borrel en een hapje, ook dat was uitmuntend verzorgd. KIVI bedankt Hembrug voor de gastvrijheid!