Het is voor de industrie van groot belang om goed te kijken naar het verwaarden van ‘reststromen’. Het Goudse chemiebedrijf Croda heeft maximaal nagedacht over hoe de reststromen – in dit geval glycerine – efficiënt te benutten. Door het project ‘Quarterback’ heeft Croda deze afvalstroom volledig opgeheven en ingezet als energiedrager voor de vergisting van biogas. Het bedrijf werd hiervoor op 1 juni beloond met de Responsible Care-prijs van de VNCI.

Het project is slim opgezet, het is integraal aangepakt en ondersteund door het moederbedrijf. Een enthousiast, mooi voorbeeld van nadenken vanuit de eigen keten. De besparing is relatief klein, maar een goed voorbeeld van Responsible Care. Het project heeft geleid tot 14% waterbesparing voor het bedrijf als geheel en een 6,5% CO2-reductie. Bovendien vindt er circa 7700 ton minder glycerinetransport per jaar plaats. Positief is ook het belang dat het bedrijf hecht aan het erbij betrekken van de lokale omgeving: aan de bewoners is zorgvuldig uitgelegd wat er in het proces ging veranderen.

  • Bekijk hier de video over het project van Croda

De jury is onder de indruk van het project. Juryvoorzitter Gert-Jan de Geus: “Croda werkt hard aan het neerzetten en tonen van leiderschap in het kader van Responsible Care. Het project is een goed voorbeeld waarin het langetermijndenken heeft geresulteerd in een project met een langere terugverdientijd, maar met ondersteuning vanuit corporate en de vasthoudendheid van de projectleiding en directie resulteert in een uitstekend RC-project.”

Over de Responsible Care-prijs

De VNCI reikt de Responsible Care-prijs jaarlijks uit aan het meest inspirerende en aansprekende project uit de Nederlandse chemische industrie. Het winnende project moet zorgen voor een substantiële verbetering van prestaties voor veiligheid, gezondheid, milieu, duurzaamheid of ketenbeheer, de kernwaarden van het Responsible Care-programma. De winnaar dingt ook mee naar de internationale Responsible Care Award van Cefic.