Prof. dr. ir. Ilja Voets wint de KNCV Gouden Medaille 2019. “Voets is een getalenteerd en gedreven chemicus, die zowel fundamenteel onderzoek doet als de vertaalslag naar praktische toepassingen maakt”, aldus juryvoorzitter Jurriaan Huskens. De hoogste Nederlandse onderscheiding voor chemisch toptalent wordt op 10 december uitgereikt tijdens chemieconferentie CHAINS in Veldhoven.

 

csm_c518450f-Voets_Ilja_ST_PO_VH_2958_049d143c2e.jpg

Ilja Voets is professor Self-Organizing Soft Matter aan de Technische Universiteit Eindhoven. Ze geeft daar leiding aan een team van natuurkundigen, biologen, chemici en ingenieurs. Voets bestudeerde onder andere zogenaamde antivries-eiwitten, die ervoor zorgen dat organismen, die in extreme kou leven, niet bevriezen. “Voets heeft een uniek profiel waarin ze verschillende vakgebieden combineert”, zegt Jurriaan Huskens, juryvoorzitter commissie Gouden Medaille 2019. “Ook is zij erg betrokken bij de chemische gemeenschap, wat blijkt uit de vele nationale en internationale commissies en conferenties waar zij aan heeft deelgenomen.”  

CV
Na haar promotie aan de Universiteit van Wageningen onder de supervisie van professor Martien Cohen Stuart, werd Voets postdoc aan het Aldolphe Merkle Institute in Zwitserland. Daar deed zij  onderzoek naar het gedrag van eiwitten onder verschillende faseomstandigheden. In 2011 startte ze als assistent-professor aan de Technische Universiteit Eindhoven bij het Instituut voor Complexe Moleculaire Systemen. Sinds 2018 is ze hoogleraar bij de Technische Universiteit Eindhoven. Voets ontving meerdere prestigieuze beurzen zoals een Vidi- en Rubicon-beurs en leidde meerdere toepassingsgerichte projecten in samenwerking met de industrie. 

Ambassadeur
Voets behoort tot de wereldtop binnen de fysische chemie van zachte gecondenseerde materie – vloeistoffen met daarin polymeren of colloïden (kleine deeltjes die zich kunnen gedragen als moeleculen maar die je wel met het blote oog kunt zien). Ze schreef hierover meer dan 100 publicaties, die door vele onderzoekers worden geciteerd. Ook heeft ze vier patenten op haar naam staan. Naast haar onderzoeksactiviteiten nam Voets het initiatief tot het opzetten van symposia over zachte gecondenseerde materie op de Technische Universiteit Eindhoven. “Ilja Voets heeft een indrukwekkend CV”, zegt Huskens. “Naast haar uitgebreide en zichtbare eigen onderzoek valt ze op door de vele en diverse vormen van outreach die ze doet. Ze heeft echt een ambassadeursfunctie binnen de chemie.”

Gouden Medaille
De KNCV Gouden Medaille wordt jaarlijks uitgereikt en is de belangrijkste Nederlandse prijs voor onderzoekers die zich bijzonder hebben onderscheiden op het gebied van chemisch speurwerk in de breedste zin. Voor de prijs komen onderzoekers tot veertig jaar in aanmerking van wie wordt verwacht dat zij leidend worden binnen hun vakgebied. De Gouden Medaille wordt sinds 1963 uitgereikt aan chemisch toptalent in Nederland.

De officiële uitreiking van deze prestigieuze prijs vindt plaats tijdens CHAINS 2019, een grote, chemieconferentie – 10 en 11 december 2019 - die zich richt op wetenschap en industrie.

Source: https://www.kncv.nl/k/n231/news/view/154436/872/kncv-gouden-medaille-voor-ilja-voets.html