Met de nieuwste technologie een winstgevende bioraffinagefabriek opzetten, met houtpellets als grondstof. Dat kan, volgens het winnend concept van studenten aan de TU Delft.

Vanwege de hoge energiedichtheid is lignine uit hout de sleutel tot de concurrerende nieuwste generatie hernieuwbare grondstoffen.

Technologie met hoogste opbrengst
De studenten hebben gekeken naar diverse verwaardingsroutes vanuit hout, maar ook naar de verschillen in technologieën voor voorbehandeling. De bekende stoomexplosie is nu het goedkoopst, maar de technologie van enzymatische hydrolyse (zoals Organosolv van ECN) heeft een hogere opbrengst en dus meer interessante verwaardingsmogelijkheden.

Lees verder

Ongelijk subsidielandschap
Vooral door de ongelijke positie van hernieuwbare productie ten opzichte van fossiele productie – die nog steeds een factor tien meer subsidie ontvangt – moeten initiatieven voor hernieuwbare productie zich voor haalbare business cases eerst focussen op de markt met de hoogste opbrengsten. Dat zijn de intermediates, met name groene grondstoffen voor de chemie en brandstoffen voor zwaar transport.

Studenten overtuigd van urgentie
De competitie ‘Bioraffinage voor duurzame biobrandstoffen en biochemicaliën’ was georganiseerd in samenwerking van TU Delft en BE-Basic Foundation met het Havenbedrijf Rotterdam. De acht teams hielden in het WPC een gloedvol betoog over het belang van duurzame productieprocessen en de waarde van de door hen doorgelichte technologieën en processen. Hoewel bij alle business cases ook duidelijk werd dat in deze belangrijke transitie de faciliterende rol van de overheid onmisbaar is, was de jury onder de indruk van de gepresenteerde mogelijkheden.

Barnsteenzuur, melkzuur en farnesane voor jetfuels
Het winnende team bestond uit Carla Prat Lienas, Robert Stella, Berber Stevens, Ewout Knibbe en Lieke van der Eijnden. Hun concept bestond uit gecascadeerde bioraffinageprocessen met verwaarding van de lignine door productie van barnsteenzuur, melkzuur en farnesane. Het team onderscheidde zich vooral in de uitstekende analyse hoe subsidies tot een minimum konden worden teruggebracht terwijl tegelijkertijd het innovatieproces kon versnellen.

Innovatiesubsidie betaalt zich uit
Voorzitter prof. Luuk van der Wielen: “In minder dan acht weken hebben deze teams een complexe, realistische casus voor verduurzaming van de raffinage voor grondstoffen op alle relevante niveaus uitgewerkt.  Alle teams wisten interessante concepten met een hoge CAPEX te ontwikkelen, soms zelfs met een hoge OPEX, en aandacht voor marktontwikkelingen wereldwijd. Zonder overheidssubsidie kunnen deze concepten echter niet landen, omdat ze in een later stadium pas echt winstgevend worden. Helaas gaat de meeste subsidie nog steeds naar bijstook van biomassa, terwijl juist het gecascadeerd benutten van biomassa de gewenste duurzaamheidswinst kan leveren.”

Meer informatie: (TU Delft) l.a.m.vanderwielen@tudelft.nl (06) 22 80 28 00 en i.vandervoort-polla@tudelft.nl (015) 27 89 143

Overgenomen van deltalinqs.nl